Aby kalafior po ugotowaniu pozostał biały,należy przedtem potrzymać go trochę w lekko kwaśnej wodzie.
Zwiędła zielenina może odzyskać swój poprzedni wygląd,jeżeli potrzyma się ją w zimnej wodzie z dodatkiem octu.
Duże warzywa tracą w czasie gotowania mniej wartości odżywczych niż drobne pokrojone w kawałki.
Wczesna odmiana kapusty ma gorzkawy smak.Trzeba więc ją potrzymać 2-3min. w gotującej wodzie.
Aby pęknięte pomidory nie pleśniały,dobrze jest posypać pęknięcia solą.
Owoce:
Konfitura jest gotowa,jeżeli jej kropla nie rozpłynie się po kapnięciu na talerzyk.
Konfitury można gotować także na miodzie,tak zrobione nie scukrzają się.
Sok z cytryny lepiej się wyciśnie,jeżeli przedtem potrzyma się ją przez 5 min. w gorącej wodzie.
Aby cytryny dobrze się przechowywały,można je pokroić na połówki i zawinąć w serwetkę skropioną octem.
Skórkę z jabłek łatwo będzie zdjąć,jeżeli zanurzy się je na 2-3 min.w gotującej wodzie.
Do kompotu z kwaśnych owoców wystarczy nie zwiększona ilość cukru,wystarczy ,że podczas gotowania dodamy szczyptę soli.
Zwiędła zielenina może odzyskać swój poprzedni wygląd,jeżeli potrzyma się ją w zimnej wodzie z dodatkiem octu.
Duże warzywa tracą w czasie gotowania mniej wartości odżywczych niż drobne pokrojone w kawałki.
Wczesna odmiana kapusty ma gorzkawy smak.Trzeba więc ją potrzymać 2-3min. w gotującej wodzie.
Aby pęknięte pomidory nie pleśniały,dobrze jest posypać pęknięcia solą.
Owoce:
Konfitura jest gotowa,jeżeli jej kropla nie rozpłynie się po kapnięciu na talerzyk.
Konfitury można gotować także na miodzie,tak zrobione nie scukrzają się.
Sok z cytryny lepiej się wyciśnie,jeżeli przedtem potrzyma się ją przez 5 min. w gorącej wodzie.
Aby cytryny dobrze się przechowywały,można je pokroić na połówki i zawinąć w serwetkę skropioną octem.
Skórkę z jabłek łatwo będzie zdjąć,jeżeli zanurzy się je na 2-3 min.w gotującej wodzie.
Do kompotu z kwaśnych owoców wystarczy nie zwiększona ilość cukru,wystarczy ,że podczas gotowania dodamy szczyptę soli.
No comments:
Post a Comment