Panna cotta z owocami
Cuisine-Italian desserts. Panna cotta with fruits
Czas przygotowania 25 min.
Czas gotowania 20 min.
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
300ml. gęstej śmietany,
1 szklanka mleka,
1 laska wanilii.
1/4 szklanki drobnego cukru,
1 1/2 łyżeczki żelatyny,
skórka z 1 obranej cytryny.
Pieczone nektarynki:
4 przepołowione nektarynki,
1/3 szklanki drobnego cukru,
1/2 szklanki deserowego wina.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj śmietanę,mleko,laskę wanilii,cukier ,żelatynę i skórkę z cytryny.
podgrzewaj na małym ogniu,aż mikstura będzie gorąca,następnie odstaw do wystudzenia.
Przecedź mieszankę przez sitko,wyrzuć laskę wanilii.
Wlej do foremek o pojemności 1/2 szklanki,przykryj folią i schowaj do lodówki na 6 godz. celem schłodzenia.
Wykładając na talerzyk odwróć foremki spodem do góry, podawaj z pieczonymi owocami,lub różnymi sosami.
Pieczone nektarynki:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200-220stopni.
Włóż nektarynki do naczynia żaroodpornego ,naciętymi stronami do góry,posyp cukrem i polej winem.
Piecz przez ok. 15min.,aż będą lekko miękkie i się zarumienią.Wystudź
Smacznego
Cuisine-Italian desserts.
Panna cotta with fruits
Preparation time 25 min.
Cooking time 20 min.
Serves 4 people.
Ingredients:
300ml. clotted cream,
1 cup milk
1 stick of vanilla.
1 / 4 cup caster sugar,
1 1 / 2 teaspoons gelatin
zest of 1 lemon peeled.
Roasted nectarines:
4 halved nectarines
1 / 3 cup caster sugar,
1 / 2 cup dessert wine.
Preparation:
Mix cream, milk, vanilla pod, sugar, gelatin and lemon zest.
heat over low heat until mixture is hot, then allow to cool.
Strain mixture through a strainer, discard the vanilla pod.
Fill the molds with a capacity of 1 / 2 cup, cover with foil and store in the fridge for 6 hours. to cool.
Lecturing on the plate Invert mold upside down, serve with baked fruit, or varioussauces.
Roasted nectarines:
Preheat oven to temperature 200-220stopni.
Place the nectarines to a casserole dish, top naciętymi parties, sprinkle with sugar andpour wine.
Bake for about 15 minutes. until they are slightly soft and the zarumienią.Wystudź
Bon appetite
No comments:
Post a Comment