Dziczyzna - paprykarz z sarniny.
Czas przygotowania 20min.
Czas duszenia 1-1,5godz.
Składniki:
1,5kg udźca lub łopatki sarniej,
150g smalcu,
3 cebule,
500g pomidorów,
2 łyżki mielonej papryki,
3 strąki zielonej papryki,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu.
Wszystko włożyć do garnka i dusić ponad godz. razem z mieloną papryką,podlewać wodą,aby mięso się nie przypaliło.
Pod koniec duszenia dorzucić zieloną paprykę pokrojoną w ćwiartki i pomidory pokrojone w plasterki.
Gdy mięso będzie miękkie - potrawa gotowa.
Paprykarz z sarniny - inaczej.
Czas przygotowania 25 min.
Gotowanie 1.5godz.
Składniki:
1kg. karkówki sarniej bez kości,
500g kwaszonej kapusty,
4 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
150g smalcu,
100g ryżu,
200g śmietany,
sól, pieprz,kminek.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę,cebulę w plasterki i razem podsmażyć na tłuszczu,a następnie dusić w garnku pod przykryciem, doprawiając kminkiem,solą i papryką,dolać pół szklanki wody.
Gdy mięso zmięknie,włożyć kapustę,zalać wodą i dodać ryż.
Dusić wszystko ,aż będzie miękkie.
Przed podaniem zaprawić śmietaną.
Smacznego.
No comments:
Post a Comment