Pieczeń sarnia
Czas przygotowania 20min.
Czas pieczenia 1.5godz.
Składniki:
2kg. udźca sarniego,
200g słoniny,
100g masła.
4 duże cebule,
6 pomidorów,
300g śmietany,
1łyżka mąki,
1 cytryna,
sól,pieprz.
Sposób przygotowania.:
Udziec wyżyłować,zbić tłuczkiem, naszpikować słoniną posolić i mocno popieprzyć.
Obrumienić na patelni ze wszystkich stron.
Pokrajane w plasterki cebule zrumienić na maśle.Mięso włożyć do brytfanny razem z cebulą i piec pod przykryciem.
W połowie pieczenia dodać pomidory pokrojone w plasterki.Na 10min. przed końcem pieczenia odkryć,aby mięso lepiej się zrumieniło.Gotową pieczeń wyjąć i pokroić w plastry. Do sosu z pieczeni dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i dobrze wymieszać i dodać sok z cytryny.
Pokrojoną w plastry pieczeń ułożyć na półmisku i polać sosem.
Smacznego
No comments:
Post a Comment