restaurant_750x200

Sunday, July 31, 2011

Z czym to się (pi)je – ogólne zasady serwowania wina With what it is (pi) it - the general rules for serving wine


Z czym to się (pi)je – ogólne zasady serwowania wina

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Jak wygląda procedura kupowania wina w Twoim wykonaniu? Chodzisz między półkami szukając „czegoś dobrego” na wieczór, a potem myślisz o tym, co przygotować na kolację?
Jeśli tak, być może zastanawiasz się później, dlaczego drogi trunek smakował tak nieszczególnie.
Istnieją setki odmian i smaków wina, które zależą od rodzaju szczepów winogron, klimatu, ziemi, sposobu uprawy. By trunek w pełni odsłonił przed nami walory, koniecznie musimy jednak znać kilka podstawowych zasad dotyczących właściwego serwowania! Jeśli nie wiesz, co z czym i dlaczego - zapraszam do lektury.
Podawanie
Jeśli chodzi o serwowanie, istnieją cztery podstawowe zasady: wina białe podajemy przed czerwonymi, młode przed starszymi, wytrawne przed słodkimi, lekkie przed cięższymi. Logiczne, prawda? Trunki nalewamy do kieliszków z cienkiego szkła albo karafki. Podając wino trzeba pamiętać o trzymaniu butelki z prawej strony. Nie należy zasłaniać etykiety i dotykać kieliszka szyjką butelki. Istotna jest także wysokość: w przypadku win musujących nalewamy z 10 cm, przy białych z 5 cm, przy czerwonych – z wysokości 1 cm. Kieliszków nie wolno wypełniać całkowicie, gdyż wtedy trunek nie rozwinie się w pełni i nie będziemy mieli możliwości, by w pełni docenić jego aromatyczne i smakowe walory. W przypadku białego wina, optymalna ilość to połowa kieliszka, dla czerwonego – 1/3.
Dobór
Podawanie win jest kwestią poniekąd kulturową – zasady doboru do poszczególnych potraw zależą od tego, w jakim kraju przebywamy. Istnieją jednak pewne ogólne zasady. Jako aperitif świetnie sprawdzi się wermut, do przekąski najodpowiedniejsze będzie wino wytrawne (gorzkie, schłodzone do temperatury z przedziału 16 – 18°C). Dobór wina do dania głównego zależy... oczywiście od dania głównego. Jeśli jest to ryba, białe mięso, czy potrawa z jaj, idealnie sprawdzi się wino białe. Do ciemnego mięsa, tłustych serów i dań z grzybów - czerwone. Do deserów najlepiej podać wino słodkie lub musujące, do kawioru – szampana. Nie podajemy trunków do zup.
---
T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl






With what it is (pi) it - the general rules for serving wine
The author of the article is Thomas Galicki

What is the procedure of buying wine in your performance? You walk between the shelves looking for "something good" for the evening, and then think about what to prepare for dinner?If so, you may be wondering then why the expensive liquor tasted so terribly.There are hundreds of varieties and flavors of wine, which depend on the type of grape varieties, climate, soil, method of cultivation. To drink fully revealed to us qualities, but we sure know a few basic rules for proper serving! If you do not know what the what and why - I invite you to read.AdministrationWhen it comes to bowling, there are four basic principles: serve white wines before red, young against older, dry before sweet, light before heavier. Logical, right? Pour drinks into glasses with a thin glass or carafe. Giving wine to remember about keeping the bottle on the right. You should not obscure glass and touch the neck of the bottle. Also important is the height: in the case of sparkling wines pour of 10 cm, white with 5 cm, with red - from a height of 1 cm. Glasses do not fill completely, because then the drink will not develop fully, and we do not have the opportunity to fully appreciate its aroma and taste qualities. In the case of white wine, the optimal amount is half a glass for red - 1 / 3.SelectionAdministration of wine is a matter of cultural sense - the principle of selection of individual dishes depend on which country we spend. However, there are some general rules. As an aperitif vermouth is suited to the most appropriate snacks will be dry wine (bitter, chilled to a temperature in the range 16 - 18 ° C). The selection of wine for the main course depends on ... Of course the main course. If it's fish, white meat or egg dish, perfect to check the white wine. For dark meat, fatty cheese and dishes with mushroom - red. To give the best desserts or sweet sparkling wine, caviar - champagne. Do not give alcoholic beverages to soups.

No comments:

Post a Comment