restaurant_750x200

Sunday, July 3, 2011

Nie białe, nie czerwone – wina różowe Not white, not red - rosé wines


Nie białe, nie czerwone – wina różowe

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Wina różowe mają równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Co mają do wyrzucenia, a co do wychwalania poszczególne z tych grup? Wśród przeciwników panuje przekonanie, że wino różowe jest gorszą wersją wina czerwonego.
Ważny jest tu przede wszystkim sposób produkcji. Faktem jest, że podczas wytwarzania wina różowego, ważne jest, aby do minimum skrócić czas maceracji oraz fermentacji, a także zmniejszyć okres samego leżakowania. Jednak nie oznacza to przecież, że przez to wino jest gorsze. Tu głos zabiorą zwolennicy, wychwalając lekkość i świeżość wina różowego, które idealnie nadaje się zarówno do różnych potraw, jak i do spożywania w postaci schłodzonej w upalne dni. Jego dużym walorem jest oczywiście także kolor, który w zależności od czasu kontaktu ze skórkami owoców może uzyskać wiele odcieni, które zachwycają przy swojej klarowności.
Obecnie wina różowe, mimo swojego niewdzięcznego mitu „wina niepełnego” są coraz lepszej jakości, a w Polsce już rok temu zapanowała swoista moda na właśnie ten rodzaj wina. Szczególnie chętnie pite latem, schłodzone, podawane do typowo letnich potraw, takich jak lekkie sałatki, frutti di mare, czy dań grillowanych.
Do najbardziej godnych polecenia win różowych, które obecnie dostępne są na Polski rynku, zaliczyć można między innymi francuskie wino Beaurevoir Tavel firmy M. Chapoutier. Pochodzi ono z bardzo znanej winnicy Doliny Rodanu. Wino to charakteryzuje się niezwykle bogatym aromatem. Wyczuwamy w nim palone migdały, suszone owoce, a także nutę pieprzu i aromatu kwiatowego. Z tej samej winnicy wywodzi się Tavel (Perrin&Fils), które jest równie dobre i mile zaskakujące w smaku. Warto wymienić, i koniecznie skosztować, jeszcze L’Espiegle (Paul Jabolet Ainé), Les Eglantiers (Laurent Charles Brotte) i Domaine de la Forcadiere (Domaine Maby).
Jeżeli chodzi o włoskie, czy hiszpańskie wina różowe, tu ich zdobycie w Polsce będzie o wiele trudniejsze. Z pewnością jednak, dobrym wyborem będzie wino Dievolino Rosato (Dievole). Dzięki sześciomiesięcznemu leżakowaniu, jego naturalny słodki smak zrównoważony jest subtelną goryczką. Kolejne włoskie wina godne polecenia to Ponte della Lama (Azienda Agricola Cefalicchio) z Puglii oraz pochodzące z Toskanii - Cipresseto oraz Rosa di Corte (Frescobaldi). Z pewnością ciekawostką dla wielu będzie fakt, iż Rosa di Corte leżakuje w beczkach ze stali nierdzewnej.
Bardzo popularnym w Polsce winem różowym jest Carlo Rossi, które dzięki świetnie poprowadzonej kampanii reklamowej, zyskało sobie wielu zwolenników jego smaku, ale także otworzyło się na innego rodzaju wina różowe.
---
T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





Not white, not red - rosé wines
The author of the article is Thomas Galicki

Rose wines have as many supporters and opponents. What do they have to discard and what to praise each of these groups? Among the opponents are convinced that rosé wine is the worse version of red wine.Important here is primarily a way of production. The fact is that during the production of rosé wine, it is important to shorten the time to a minimum the maceration and fermentation, and reduce the aging period. However, this does not mean yet that the wine is worse. Here, speakers include supporters, praising the lightness and freshness of rosé wine, which is ideally suited both to the various dishes, and to consume in the form of cold on hot days. Its big advantage is, of course, also the color that depending on the time of contact with the skins of the fruit may get a lot of shades, which delight in its clarity.Currently, rose wine, despite his ungrateful myth "wine incomplete" are getting better, and in Poland a year ago there was a peculiar fashion for just this type of wine.Especially happy drunk in the summer, chilled and served to the typical summer dishes, such as light salads, frutti di mare, or grilled dishes.The most commendable rosé wines, which are now available on the Polish market, could include, among others, the French wine company Beaurevoir M. Chapoutier Tavel.It comes from a very famous Rhone Valley vineyard. This wine has a very rich aroma.We sense in him roasted almonds, dried fruit, and a note of pepper and floral aroma.From the same vineyard comes Tavel (Perrin & Fils), which is equally good and acceptable in taste amazing. It should be mentioned, and be sure to enjoy, yet L'Espiegle (Paul Jabolet Ainé), Les Eglantiers (Laurent Charles Brotte) and Domaine de la Forcadiere (Domaine Maby).As for Italian, and Spanish rose wine, get them here in Poland will be much harder. But certainly, a good choice would be wine Dievolino Rosato (Dievole). Thanks sześciomiesięcznemu maturing, its natural sweetness is balanced with subtle bitterness. Another Italian wines worth recommending is the Ponte della Lama (Azienda Agricola Cefalicchio) from Puglia, and from Tuscany - Cipresseto and Rosa di Corte (Frescobaldi). Certainly a curiosity for many will be the fact that Rosa di Corte aged in barrels made of stainless steel.Very popular in Poland, pink wine is Carlo Rossi, which thanks to well-drawn campaign, gained himself many fans of his taste, but also opened to other types of rose wine.

No comments:

Post a Comment