restaurant_750x200

Sunday, November 27, 2011

Barszcz czerwony – król wigilijnego stołu Beetroot - the king of the Christmas table

redcoon - urzdzenia AGD w pikantnych cenach!

Barszcz czerwony – król wigilijnego stołu

Autorem artykułu jest Irena Zobniów

Swą największą popularność zyskał dzięki obecności na wigilijnym stole. Spożywany jest jednak również w dni powszednie, a każda gospodyni ma na niego swój własny przepis.
Barszcz  pochodzi z Ukrainy, jednak szybko rozpowszechnił się w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Podstawowym jego składnikiem jest burak ćwikłowy.
 Warto jednak wiedzieć, iż istnieje kilka rodzajów barszczu. Jednym z nich jest barszcz biały, potocznie zwany żurkiem, choć zdania na temat wymienności tego nazewnictwa są różne, przyrządzany jest na zakwasie z mąki, zabielany mlekiem bądź śmietaną, często spożywany z jajkiem lub kiełbasą. W niektórych regionach na Wielkanoc barszcz biały podaje się w chlebie.
  Z kolei barszcz ukraiński to zupa przygotowana na bazie buraków z dodatkiem kapusty, ziemniaków, czasem grzybów i fasoli. Często dodaje się do niej kawałki gotowanego mięsa. Tego rodzaju zupa świetnie nadaje się na zimowy obiad, gdyż nie tylko rozgrzeje w mroźne dni, ale również dostarczy witamin i minerałów zawartych w warzywach.
Najbardziej nam znany to barszcz czerwony, który przyrządza się z buraków ćwikłowych i jest tradycyjną potrawą podczas wieczerzy wigilijnej. Barszcz z uszkami, czyli małymi pierożkami z nadzieniem podawany jest jako pierwsza potrawa na Wigilię.
 Na co dzień barszcz czerwony w czystej postaci doskonale pasuje jako dodatek do krokietów lub pasztecików. Często podawany jest również z paluszkami serowymi.
 Obecnie na rynku barszcz czerwony można zakupić w postaci instant, czyli z torebki do błyskawicznego przygotowania. Smakiem dorównuje temu przygotowanemu tradycyjnie i można go przygotować w zaledwie 10 minut.
 Należy również pamiętać, iż barszcz czerwony przyrządzany z buraków ma wiele właściwości odżywczych. Buraki znane są ze swych właściwości sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego, zalecane są osobom z chorobami wątroby i nerek,. Burak jest pomocny w leczeniu przeziębień i kaszlu,  a także ma wpływ na prawidłowe krążenie krwi.
Na co dzień do obiadu możemy spożywać buraczki z chrzanem, które świetnie pasują do każdego rodzaju mięs.
---
Irena Zobniów
irena.zobniow.com
dbamozdrowie.org
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Beetroot - the king of the Christmas table
The author of this article is Irena Zobniów
His greatest popularity gained by the presence on the Christmas table. But it is also consumed on weekdays, and every housewife has on it your own recipe.Borscht originated in Ukraine, but quickly spread to the countries of Central and Eastern Europe. Its main ingredient is beetroot.
 
It is worth to know that there are several types of soup. One of them is white borscht, commonly called żurkiem, although opinions on the interchangeability of the names are different, the sourdough is prepared with flour, milk or cream with cream, often eaten with eggs or sausage. In some regions, the white Easter borscht is given in the bread.
  
The Ukrainian borscht is a soup prepared on the basis of sugar with cabbage, potatoes, mushrooms and beans sometimes. Often it is added to the pieces of cooked meat. This kind of soup is perfect for a winter dinner, because it not only warms up on cold days, but also provide vitamins and minerals contained in vegetables.The most we know is beetroot soup, which are prepared with beetroot and is a traditional dish during Christmas Eve. Beetroot soup with dumplings, or little dumplings filled is given as the first dish on Christmas Eve.
 
Casual beetroot in pure form as a supplement fits into croquettes or patties. It is also often served with cheese sticks.
 
Currently on the market beetroot can be purchased as an instant, that is the bag for rapid preparation. This matches the taste of traditionally drawn up and can be prepared in just 10 minutes.
 
Please also note that beetroot soup made with beets has many nutritional properties.Beets are known for their favorable properties of the proper functioning of the digestive system, are recommended for people with liver and kidney. Burak is helpful in treating colds and coughs, and also has an effect on normal blood circulation.Every day for lunch we eat beets with horseradish, which perfectly fit into any kind of meat.

No comments:

Post a Comment