restaurant_750x200

Saturday, December 10, 2011

Sernik bez sera Cheesecake without cheese

Sernik bez sera

Autorem artykułu jest wojanmir

Chciałbym zaprezentować placek, który wyglądem przypomina sernik chociaż wcale nim nie jest. Nie jest, bo zamiast masy serowej ma masę z wiórkami kokosowymi.
Czyż nie jest podobny do sernika?
Składniki:
Ciasto:
-2,5 szklanki mąki;
-0,5 szklanki cukru;
-2 łyżeczki proszku do pieczenia;
-4 żółtka jajek;
-kostka margaryny;

Masa:
-3 duże śmietany 18%;
-20 dag wiórków kokosowych;
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe;
-szklanka cukru;
-4 białka jajek;

Ciasto:
Najlepiej je wykonać na stolnicy w następujący sposób:
Wysypać na stolnicę  mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Dołożyć twardą margarynę (prosto z lodówki), posiekaną drobno nożem oraz żółtka jajek i całość zagnieść na jednolite ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie nierówne części: 0,25 całości ciasta należy owinąć folią i włożyć do zamrażarki celem szybkiego schlodzenia (na około 10-15 minut, musi być na tyle twarde po wyciągnieciu żeby je można było utrzeć na grubej tarce jarzynowej), pozostałe 0,75 wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę a następnie włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180st. Celcjusza.
Masa:
Białka jajek razem z 2 łyżeczkami cukru ubić na sztywną pianę. Następnie wlać śmietany, wsypać wiórki kokosowe, cukier oraz proszki budyniowe. Całość ostrożnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Następnie wyjąć z zamrażarki resztę ciasta i utrzeć je na grubej tarce jarzynowej. Następnie równomiernie posypać wierzch placka.
Całość wstawić jeszcze raz do piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
---
wojanmir
www.przepisykulinarne-wojanmir.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl Nowy sklep redcoon. Ciekawszy. Szybszy. Lepszy.

Cheesecake without cheese

The author of this article is wojanmir

I would like to present a cake that looks like cheesecake at all, although it is not. It is not, because instead of the curd has a mass of coconut.

ingredients:
dough:
-2.5 Cups flour;
-0.5 Cups of sugar;
-2 Teaspoons baking powder;
-4 Egg yolks;
-cube of margarine;
 
weight:
-3 Large cream 18%;
-20 Grams of desiccated coconut;
-2 Puddings, cream or vanilla;
-cup sugar;
-4 Egg whites;
 
dough:
Best be done on the pastry board as follows:
Pour the pastry board flour, sugar and baking powder and mix everything together. Makehard margarine (straight from the fridge), chopped finely with a knife and egg yolks andwhole knead the dough uniform. The resulting dough into two unequal parts: 0.25 Wrap thewhole cake with foil and put in the freezer to quickly cool (for about 10-15 minutes, it mustbe so hard, when extended to it could be until light and thick vegetable grater), other 0.75put on greased baking tray and grease then put into the oven and bake for 10 minutes at180st. Centigrade.
weight:
Egg whites with 2 teaspoons of sugar, whipped stiff. Then pour the cream, add grated coconut, sugar and pudding powders. The whole mix carefully (preferably with a wooden spoon).
The resulting mass podpieczony put on the bottom. Then remove from the freezer and the rest of the dough until light them on a thick vegetable grater. Then evenly sprinkle the top ofthe cake.
The entire insert again into the oven and bake about 50 minutes at 180 degrees Celsius.
 
I wish all the tasty

No comments:

Post a Comment