Zupa Grzybowa
Autor: Kazimierz Woźny
Skoro już jesteśmy przy zupach, to grzechem by było nie zaprezentować grzybowej - smaczna potrawa, bezkonkurencyjna wśród polskich dań. Wśród najpopularniejszych polskich zup, pomiędzy pomidorową i ogórkową, zajmuje czołowe miejsce.
Składniki:
1/ kilka suszonych grzybów leśnych
2/ 300g pieczarek
3/ dwie kostki rosołowe grzybowe
4/ mieszanka wielowarzywna (mrożona)
5/ 100g makaronu (mogą być świderki)
6/ mała śmietana 18%
7/ łyżka mąki
8/ sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby należy dobrze wypłukać i pozostawić do namoczenia. Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i wrzucamy 2 kostki rosołowe - gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni - podsmażone dodajemy do wywaru z kostek rosołowych. W kolejnym etapie dodajemy pokrojone grzyby leśne i mieszankę warzywną - gotujemy. Po około 15 minutach gotowania dodajemy makaron i gotujemy nadal, aż makaron będzie miękki. Zupę zagęszczamy roztworem wody z mąką, następnie dodajemy śmietanę (ciągle mieszając). Pozostaje już tylko doprawić do smaku solą i pieprzem (sól możemy zastąpić przyprawą w płynie). Gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu - Gotowe !
2/ 300g pieczarek
3/ dwie kostki rosołowe grzybowe
4/ mieszanka wielowarzywna (mrożona)
5/ 100g makaronu (mogą być świderki)
6/ mała śmietana 18%
7/ łyżka mąki
8/ sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby należy dobrze wypłukać i pozostawić do namoczenia. Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i wrzucamy 2 kostki rosołowe - gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni - podsmażone dodajemy do wywaru z kostek rosołowych. W kolejnym etapie dodajemy pokrojone grzyby leśne i mieszankę warzywną - gotujemy. Po około 15 minutach gotowania dodajemy makaron i gotujemy nadal, aż makaron będzie miękki. Zupę zagęszczamy roztworem wody z mąką, następnie dodajemy śmietanę (ciągle mieszając). Pozostaje już tylko doprawić do smaku solą i pieprzem (sól możemy zastąpić przyprawą w płynie). Gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu - Gotowe !
Ciekawostka:
Tak jak pisałem przy zupie pomidorowej, nie ma znaczenia jeśli pomylimy kolejność dodawania składników. Proszę mi wierzyć, że i tak się ugotują, a już na pewno nie będzie to miało wpływu na smak zupy.
Chciałbym jeszcze podpowiedzieć, że jeżeli przymierza się ktoś z Państwa do zakupu garnków to odradzam te ładnie błyszczące o srebrnym kolorze - są okropne w utrzymaniu, a przypalają się standardowo (z innych moich artykułów można się dowiedzieć jak w łatwy sposób bez wysiłku spaleniznę usunąć), polecam natomiast zwykłe czerwone, różowe czy też inne kolorowe, emaliowane garnki - są najlepsze.
http://polskiedania.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
No comments:
Post a Comment