Oryginalne desery z czekoladą
Autor: Piotr
Deser jest daniem, na które chyba zawsze czeka się z niecierpliwością. Podanie go w nietypowej formie lub w inny, oryginalny sposób z całą pewnością sprawi, że urzekniemy tak podniebienia naszych gości, jak i ich oczy.
Czekoladowe miseczki
Czego potrzebujemy?
- 6-8 balonów (najlepiej małych)
- papier do pieczenia
- blacha do pieczenia lub deska do krojenia
- około 300g czekolady (biała/mleczna/gorzka – wedle uznania)
- odrobina oliwy
- Balony nadmuchujemy mniej więcej do wielkości kokosa i starannie myjemy je pod bieżącą wodą, używając do tego gąbki z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie dokładnie je płuczemy, osuszamy i delikatnie natłuszczamy (powinny być tłuste, ale nie ociekające oliwą).
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby nieco ostygła. Jej temperatura nie powinna przekraczać 50°C (w przeciwnym razie balony popękają).
- Blaszkę (lub deskę) wykładamy papierem do pieczenia i w dosyć dużych odstępach nakładamy na nią łyżeczką odrobinę czekolady (będzie ona pełniła rolę podstawki do miseczek).
- Kiedy czekolada nieco ostygnie (ale w dalszym ciągu będzie płynna), zanurzamy w niej natłuszczone wcześniej baloniki (mniej więcej do 1/3 ich wysokości). Tak przygotowane baloniki "stawiamy" na zrobionych chwilę wcześniej podstawkach i zostawiamy je do zastygnięcia (warto umieścić je w lodówce). Upewniwszy się, że całość jest już twarda przebijamy balon i, po ostrożnym spuszczeniu z niego powietrza, wyjmujemy jego resztki ze środka.
Truskawki w garniturach
Czego potrzebujemy?
- papier do pieczenia
- blacha do pieczenia lub deska do krojenia
- wykałaczka lub patyczek do szaszłyków
- 8 truskawek (wraz z szypułkami)
- 50g białej czekolady
- 50g ciemnej czekolady
- Truskawki myjemy, ale nie pozbawiamy ich szypułek. Blachę (lub deskę) wykładamy papierem do pieczenia.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby nieco ostygła.
- Trzymając truskawki za szypułki zanurzamy je w białej czekoladzie (mniej więcej do 3/4 wysokości), a następnie odkładamy, żeby czekolada stężała.
- Kiedy biała czekolada zastygnie na truskawkach, w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę i odstawiamy, aby nieco ostygła.
- Trzymając truskawki "w koszulach" za szypułki zanurzamy je w ciemnej czekoladzie (trzymamy je pod skosem - tak, aby biała czekolada układała się w trójkąt – warstwa ciemnej czekolady pełnić będzie rolę marynarki). Tak "ubrane" truskawki odstawiamy, aby druga warstwa czekolady stężała.
- Gdy truskawki będą gotowe, za pomocą wykałaczki (lub patyczka) nanosimy muszkę lub krawat oraz guziki.
Czekoladowe miseczki możemy wykorzystać jako nietypowe pojemniki na ciastka świąteczne – dzieci będą zachwycone!
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
No comments:
Post a Comment