Dania weselne dla wegetarian
Autor: Sala weselna Polna Róża
Menu weselne jest zazwyczaj bardzo rozbudowane. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Należy jednak pamiętać również o tych osobach, które nie jedzą mięsa lub nawet produktów mięsopochodnych.
Osoby niejedzące mięsa to wegetarianie. Jedzą produkty takie jak: jaja, sery i produkty roślinne.
Osoby niejedzące mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego to weganie. Weganie odżywiają się tylko warzywami i owocami. Ich dieta na pierwszy rzut oka może wydawać się nudna. Jednak jest naprawdę dużo smacznych dań, które można im zaproponować. Warto o nich zadbać.
Dla dobrej sali weselnej kilka dań wegańskich czy wegetariańskich nie będzie dużym utrudnieniem. Goście będą mile wspominać, że ktoś się o nich zatroszczył.
Wegetarianom można zaoferować dania takie jak: panierowane warzywa, smażone sery, dania z jaj, naleśniki i pierogi bez mięsa oraz każdy rodzaj warzyw.
Ciężej z tymi gośćmi, którzy należą do drugiej grupy. Tutaj w grę wchodzą: gotowane warzywa, surowe warzywa, owoce. Jako sosy doskonale sprawdzą się te na bazie pomidorów. Menu wegańskie również może być smaczne, ale wymaga głębokiego przemyślenia. Zamiast mięsa czy ryby mamy do wyboru całą masę dań przyrządzanych z soi, w tym ser tofu. Te produkty z powodzeniem zastąpią mięso i zostaną ze smakiem zjedzone przez gości. Również wegetarianie nie pogardzą daniami z soi.
Przy odrobinie szczęścia inni goście również mogą się skusić na zdrową i smaczną przystawkę z diety wegańskiej.Wybór zup będzie tutaj naprawdę duży. Nie będą to zupy gotowane na mięsie, ale z marszu można wymienić kilka zup warzywnych.
Podsumowując: dla osób na diecie wegańskiej możemy zaproponować produkty sojowe, w tym ser tofu (czyli ser z mleka sojowego).
Z menu wyłączamy: jaja, mleko i sery wyrabiane z mleka krów i kóz. W razie potrzeby możemy posłużyć się mlekiem sojowym.
Bez ograniczeń możemy stosować produkty roślinne.
Tomasz Auguścik
Catering Warszwa
Sala weselna Warszawa
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
No comments:
Post a Comment