restaurant_750x200

Sunday, February 5, 2012

Dobre kruche ciasto Good shortcrust pastry

Dobre kruche ciasto

40 dag maki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 ugotowane żółtka

nie używać proszku do pieczenia!!!!

Mąkę siekamy z masłem dodajemy przetarte żółtka gotowane i zagniatamy.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż się ciasto zarumieni.

Takie ciasto kruche może być używane do napoleonki, do ciast z owocami, można z niego również wycinać ciasteczka.

 Przy placku z owocami należy posypać na dnie bułką tartą, żeby wsiąkł sok z owoców.

Smacznego

Good shortcrust pastry

40 g flour
20 g of butter
10 grams of granulated sugar
2 vanilla sugar
4 boiled egg

Do not use baking powder!!

Sift flour with butter add chopped sawn cooked egg yolks and knead.
Bake in oven at 180 degrees about 30 minutes until the pastry is golden.

This pastry can be used for napoleons, to cakes with fruit, it can also cut out cookies.

  When the cake with fruit on the bottom, sprinkle with breadcrumbs that melted into fruit juice.

Enjoy

Thursday, February 2, 2012

Tort serowy na zimno Cold cheese cake

Tort serowy na zimno

Składniki:

3 litry mleka
3/4 szklanki śmietany
8 całych jajek
1/2 szklanki soku z cytryny
20 dag mąki
1 szklanka cukry pudru
2-3 łyżki cukru waniliowego
rozmoczone rodzynki
polewa czekoladowa
zapach rumowy
 

Sposób wykonania:

Gotujemy mleko, jajka ubijamy ze śmietaną i wlewamy na gotujące się mleko,
gotujemy na małym ogniu i zakwaszamy sokiem z cytryny zmieszanym ze śmietaną, aż wytrąci się twaróg.

Studzimy i odcedzamy twaróg przez sitko.
Do odcedzonej masy dodajemy namoczone rodzynki mąkę i cukier. Całość po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem zapachu rumowego.

Wstawiamy wszystko do lodówki aż osiągnie jednolitą masę i gotowe.

Smacznego


Cold cheese cake

ingredients:

3 liters of milk
3 / 4 cup sour cream
8 whole eggs
1 / 2 cup lemon juice
20 dag flour
1 cup powdered sugar
2-3 tablespoons of vanilla sugar
get soggy raisins
chocolate icing
smell of rum
   

Method of execution:

Boil the milk, eggs compacted with cream and pour on boiling the milk,
cook over low heat and acidified with lemon juice mixed with sour cream, cottage cheeseuntil the precipitate.

Cool and drain off cottage cheese through a sieve.
For the drained weight of soaked raisins add the flour and sugar. Active in the top pourmelted chocolate with rum flavor.

Put everything in the refrigerator until it reaches a uniform mass and you're done.

tasty  Layer_07.11_800x500px

Wednesday, February 1, 2012

Miodownik przekładany Sandwiched Honey cake

Miodownik przekładany


Składniki:


Ciasto


 maki 0,7 kg
cukier puder 15 dag
miód 15 dag
jajka 2 całe
mleko 10-12 łyżek
margaryna 3 dag
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
soda 1 płaska łyżka


Wszystko mieszamy. Ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 kawałki jeden grubszy będzie potrzebny na dno blachy


 Masa


1 litr mleka (odlewamy trochę do rozrobienia
2 i pół łyżeczki mąki pszennej
2 i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształ biały
2 cukry waniliowe
cytryna
1 kostkę masła




część mleka gotujemy z cukrem resztę mamy do rozrobienia maki


Rozrobienie maki
 do gotującego się mleka z cukrem przez sito wlewamy rozrobioną z mlekiem mąkę, mieszamy i trochę gotujemy.


Do rozrobionej mąki wrzucamy 1 kostkę masła i sok z wyduszonej cytryny do smaku a na koniec 2 cukry waniliowe


Studzimy i mamy gotowa masę


Pieczemy placki w temp 180 stopni
nasączamy je z obu stron sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i cukrem pudrem.


Na posmarowaną blachę kładziemy na dno grubszy kawałek ciasta. Kładziemy na niego krem, przykrywamy kolejnym plackiem układamy krem morele i krem, przekładamy trzecim plackiem smarujemy tylko kremem. Na wierzchu smarujemy kremem i polewamy czekolada z rumem.


Smacznego





Sandwiched Honey cake

ingredients:

cake

  0.7 kg of flour
15 grams of powdered sugar
15 g of honey
2 whole eggs
10-12 tablespoons milk
3 grams of margarine
baking powder 1 level tbsp
1 level tablespoon soda

All mix. Kneaded the dough, divide into 4 pieces will need a thicker plate to the bottom


  mass

1 liter of milk (cast a little to the reconstitution
2 and a half teaspoon of wheat flour
2 and a half teaspoon of potato flour
1 cup white sugar crystal
2 vanilla sugar
lemon
1 cube of butter


Boil the milk with sugar the rest of the flour we reconstitution

Weight of flour
  to the boiling milk with sugar through a sieve pour flour combined with milk, stir and cooka little.

To throw weight of flour 1 cube of butter and squeeze lemon juice to taste and finally twovanilla sugar

Cool, and we are ready to mass

Bake pies at 180 degrees temp
wipes them on both sides with lemon juice mixed with water and powdered sugar.

On greased baking tray is placed on the bottom of a thicker piece of cake. We put on thecream, cover with another cake cream arrange the apricots and cream, translate only the third smear cream pie. Smear the cream on top and pour the chocolate with rum.

tasty