restaurant_750x200

Saturday, October 27, 2012

Dekorowanie ciast i tortów


Dekorowanie ciast i tortów

Autorem artykułu jest Kinga Kręciwilk

Na polskich blogach kulinarnych ostatnio wzrosło zainteresowanie tematyką dekorowania ciast i tortów. Postaram się nieco przybliżyć jeden z aspektów dekorowania tortów urodzinowych. Jest to przede wszystkim wybór rodzaju oraz właściwego sposobu dekorowania...
Na rynku dostępnych jest wiele metod dekorowania i warto skorzystać z każdej, by osobiście sprawdzić, która najbardziej nam odpowiada. Metody dekoracji dzielą się na: masy plastyczne, lukry oraz druk jadalny. Każda z nich daje inne możliwości i można uzyskać różne efekty estetyczne.
Zacznę od mas do dekoracji. Najbardziej popularna to lukier plastyczny. Jest to po prostu ciasto z cukru pudru, zagniecione z odrobiną wody i żelatyny. W Internecie istnieje wiele łatwych przepisów na wykonanie samodzielnie lukru plastycznego. Lukier plastyczny daje naprawdę wiele możliwości – można pokryć w całości tort i udekorować go dowolnymi, uformowanym z masy kształtami. Ważne jest, że podstawowy kolor masy to kolor biały - można go dowolnie barwić różnymi barwnikami. Istnieją również dostępne fabrycznie farbowane, kolorowe masy. Minusem masy jest to, że nie jest zbyt trwała i nie da się z niej zbudować skomplikowanych konstrukcji. Najczęściej zaistnieje potrzeba stworzenia odpowiedniego podtrzymania, przykładowo w postaci patyczków lub innych materiałów. Istnieje kilka odmian lukru plastycznego. Można go również przygotować na przykład z pianek marshmallow.
Do mas plastycznych zalicza się również czekolada plastyczna, która praktycznie niczym się nie różni od lukru plastycznego (jeśli chodzi sposoby dekoracji), ale ma jedną przewagę – doskonały smak. Czekolada plastyczna jest mniej słodka od lukru plastycznego i ma pyszny smak czekolady, który przecież każdy uwielbia.
Ostatnim rodzajem lukru plastycznego jest marcepan. Jest on dość trudny w przygotowaniu (na przykład jeśli chcielibyśmy go rozwałkować i wyłożyć cały tort), ponieważ ma niejednolitą fakturę. Jest również problem z kolorami. Podstawowym kolorem jest ecru. Oczywiście można go farbować, ale masa, jak już wspomniałam, nie jest niejednolita. Najlepiej nadaje się do formowania figurek czy innych kształtów.
Jeśli chodzi o kolejną metodę, to krótko opiszę lukier królewski. Jest banalny w przygotowaniu, a po zaschnięciu staje się bardzo trwały. Przygotowuje się go z białka i cukru, długo ubijając masę. Najwygodniejszą formą dekorowania jest wyciskanie lukru królewskiego przez worki z tylkami o różnych kształtach. Można uzyskać fantazyjne kształty i wzorki - na przykład piękne kwiaty. Odmianą lukru królewskiego jest masa maślana, która także idealnie nadaje się do dekoracji, ponieważ masło również twardnieje. Niestety podstawowy kolor masy maślanej jest to żółty, co często go dyskwalifikuje.
Ostatnią opisaną przeze mnie metodą dekoracji jest druk jadalny. W wielu sklepach internetowych, które specjalizują się w akcesoriach do dekoracji, istnieje możliwość wydruku na przykład własnej fotografii za pomocą jadalnego druku na opłatku czy lukrze plastycznym. Jest to dość łatwa metoda. Wystarczy wysłać zdjęcie do wydruku i poczekać na przesyłkę. Po rozpakowaniu paczki praktycznie od razu możemy nakładać dzieło na nasz tort urodzinowy, co z pewnością przyniesie oczekiwany efekt.
Ja osobiście najbardziej lubię korzystać z lukru plastycznego i lukru królewskiego. Idealnie się one uzupełniają i dają wiele możliwości plastycznych. Zachęcam do samodzielnego eksperymentowania!
---

Zapraszam do odwiedzin: www.ProstePrzepisyKulinarne.com.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

No comments:

Post a Comment