restaurant_750x200

Friday, October 26, 2012

Wędzenie


Wędzenie

Autorem artykułu jest Jan Kot

Własne wędzonki zaczynają wracać do łask. W obliczu współczesnych wyrobów wędliniarskich powstaje nowa moda na domowy wyrób wędlin, wędzonek i innych przetworów mięsnych. Wędzenie wcale nie musi być trudne. To dobra wiadomość, ponieważ przemysłowe wędliny są coraz droższe i ich jakość znacznie się obniża.
Na szczęście wszystkiemu można zaradzić. Wystarczą dobre chęci i możemy sami cieszyć i rozsmakowywać się swoimi wędzonkami. Najważniejszym jest posiadanie jakiejkolwiek wędzarni. Możemy ją sami zbudować. Jest to dosyć proste zadanie. Warto poszukać w sieci informacji o tym jak zbudowana jest wędzarnia. Gdy już uporamy się z skonstruowaniem wędzarni, to kolejnym krokiem, będą nasze pierwsze wędzonki. Na początek sugeruję wykonanie czegośprostego. Możemy wykonać np. kurczaka wędzonego albo boczek. Należy znaleźć dobry przepis na wędzonki. W tym przypadku musimy dokładnie wykonać nie tylko przygotowanie mięsa do wędzenia ale również przeprowadzić właściwie wędzenie.

Należy zebrać odpowiednie drewno do wedzenia. Najlepiej do tego celu nadaje się drewno pochodzenia liściastego. Doskonałe jest drewno owocowe. Musi być ono znanego nam pochodzenia, nie może być zbyt świeże, ani nosić oznak rozkładu czyli pleśnienia, zagrzybienia i itd. Gdy zetniemy drzewo, którego drewno ma służyć do wędzenia to powinniśmy je przesezonować przez co najmniej trzy, cztery miesiące. Drewno do wędzenia musi stracić około 75 procent soków. Najlepsze jest drewno o wilgotności około 25 procent. Warto poświęcić trochę czasu i pieniędzy, aby przekonać się czym jest prawdziwa wędzonka. Jest to ciekawe i atrakcyjne hobby. Daje ono wiele satysfakcji i doznań smakowych. Samo zbudowanie własnej wędzarni już
jest powodem do dumy. Przekonajcie się sami jak smakuje prawdziwa wędzonka jaki ma zapach, a nigdy już nie kupicie żadnej w markecie.
---

Profesjonalny sklep masarski - przyprawy i artykuły do wyrobu wędlin.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

No comments:

Post a Comment