restaurant_750x200

Monday, February 9, 2015

Piramidka


Piramidka


Autor: KATARZYNA KLAN

Piramidka jest prostym ciastem dla każdego łasucha. Nie musisz ciasta piec, wystarczy że masz w domu lodówkę ;-) Zapraszam wszystkich do spróbowania swoich sił.

Składniki:
- 0,5kg twarogu
- 1 szkl. cukru
- 0,5 kostki margaryny
- zapach migdałowy
- 5 paczek herbatników (Petit po 150g)
Przepis:
Na początku trzeba twaróg utrzeć z cukrem, później dodać margarynę oraz  zapach migdałowy (można również dodać inny zapach, według własnego gustu i smaku). Ciastka układamy na pazłotku (najwygodniej jest rozłożyć pazłotko w blaszcze;3 ciastka na szerokość,natomiast na długość to zależne jaką mamy za dużą blaszkę), na ciastka nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Następnie na masę  znowu układamy ciastka i kolejną warstwę  masy, a na nią wykładamy  ostatnią warstwę ciastek. Na wierzchu ostatniej warstwy ciastek  wykładamy resztę masę, ale tylko na środkową część ciastek (czyli jak mamy 3 ciastka na szerokość to wykładamy masę tylko na rząd długości drugich ciastek). Po tym składamy ciastka w naszą "piramidkę" (bnoczne ciastka podnosimy do góry, tak aby wyszedł trójkąt, czyli nasza piramidka). Zawijamy dokładnie pazłotkiem i na jakiś czas wkładamy do lodówki. Na koniec polewamy całą "piramidkę" polewą.
Przepis na polewa wg.mojego wykonania:
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek cukru
- 3-4 łyżki kakao
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Gotową polewą dokładnie polewamy całe ciasto i znów wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła na naszej "piramidce"
Można dla urozmaicenia posypać jeszcze gorącą polewę wiórkami kokosowymi lub czymś co bardzo lubimy, ja np.posypuje kolorowymi wiórkami.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

No comments:

Post a Comment