restaurant_750x200

Wednesday, January 30, 2013

Ryż z ananasem na ostro

Ryż z ananasem na ostro

Połączenie orzechów, owoców i korzennych przypraw nadaje potrawie egzotyczny smak Bliskiego Wschodu


czas przygotowania 15 min
gotowanie 30 min
6 porcji

Składniki:
350g ryżu
kilka słupków szafranu
5 łyżek ciepłego mleka
75g masła
cebula
1 łyżka utartego imbiru
2 łyżki kminku
1 łyżka nasion kolendry
1/4 łyżki mielonego pierzu
2,5 cm laski cynamonu
10 strączków kardamonu
szczypta soli
300g odsączonych kawałków ananasa
100g bakalii
mogą być migdały, orzechy nerkowce czy pistacje

Sposób przygotowania:

Ryż namocz w zimnej wodzie przez około 30 minut.
Szafran namocz w mleku na 5 minut

Masło roztopić na patelni, włożyć cebulę, imbir i smażyć, aż cebula będzie miękka

Następnie dodać kminek, kolędre, pieprz, cynamon, strączki kardamonu i smażyć 2 min

Wsypać ryż zalać wodą i gotować 6 min cały czas mieszając

Ryż zalać mlekiem z dodatkiem szafranu i gotować aż ryż całkowicie wchłonie wodę

Wymieszać ryż z ananasem i orzechami
przełożyć na półmisek i gotowe

Smacznego





No comments:

Post a Comment