restaurant_750x200

Saturday, December 10, 2011

Czysta kuchnia – to niezwykle ważne! Clean kitchen - it is extremely important!

Czysta kuchnia – to niezwykle ważne!

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki

Absolutną podstawą przygotowywania zdrowych posiłków, jest nieskazitelnie czysta kuchnia. Dbanie o higienę przygotowywania posiłków i czystość miejsca, w którym to właśnie robimy, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie.
Nie pozwólmy na bezkarne rozprzestrzenianie się niebezpiecznych bakterii i grzybów. Chrońmy siebie i swoją rodzinę przez chorobami i cieszmy się zdrowiem i pysznymi posiłkami.
Sprzyjać temu będzie przestrzeganie kilku kluczowych zasad, o których pamiętać powinna każda z pań domu.
Po pierwsze – mycie rąk! Zanim zabierzemy się do przygotowywania żywności należy dokładnie umyć ręce. Nie należy zapominać o tym również w czasie samego gotowania. W szczególności gdy mamy kontakt z surowym mięsem, rybami czy jajkami.
Jeżeli na dłoniach mamy nawet niewielką ranę, należy ją zabezpieczyć wodoodpornym plastrem. Otwarte rany absolutnie nie mogą mieć styczności z produktami spożywczymi.
Kolejne, o co powinniśmy się zatroszczyć, to czystość naszych narzędzi pracy. Wszystkie noże, sztućce, garnki, misy powinny być uprzednio porządnie wyczyszczone gorącą wodą z płynem, a następnie równie dokładnie wypłukane. Naczynia myjemy zawsze bezpośrednio po ich opróżnieniu, aby brud i resztki potraw nie zdążyły zaschnąć.
Dbajmy również o czystość ściereczek, gąbek i szmatek, które wykorzystujemy w kuchni. Brudne materiały to istne siedlisko zarazków, które dodatkowo generują nieprzyjemne zapachy. Po każdym ich użyciu należy je dokładnie wypłukać i wysuszyć. Ściereczki jednorazowe, jak wskazuje sama ich nazwa, po jednokrotnym użyciu należy wyrzucić. Te wielokrotnego użytku najlepiej prac w pralce, w temperaturze co najmniej 60 stopni C. Nie należy używać tych samych ściereczek do wycierania rąk i naczyń!
Absolutnie wszystkie owoce i warzywa, przed rozpoczęciem ich krojenia należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W sklepach dostępne są również specjalne środki przeznaczone specjalnie do mycia owoców i warzyw. Ich zastosowanie daje nam stuprocentową pewność, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń i pestycydów.
Uwaga na deski do krojenia! Kupujmy deski tylko i wyłącznie trwałych materiałów, które nie tak łatwo pociąć. W szczelinach bowiem kumuluje się najwięcej szkodliwych bakterii. Najlepiej mieć w kuchni dwie deski, z których jedną stosować będziemy do krojenia mięs, a drugą do pozostałych produktów. Najlepszym wyborem będą deski z tworzywa sztucznego lub szkła. Deski należy bardzo dokładnie myć, najlepiej z użyciem sody oczyszczonej i soku z cytryny. W ten sposób zdezynfekujemy jej powierzchnię.
Poza tym pamiętajmy oczywiście o regularnym sprzątaniu kuchni (najlepiej bezpośrednio po skończeniu gotowania) i wynoszeniu śmieci. Kosz na śmieci, mimo iż trzymamy w nim worek, należy również myć.
---
T.G.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl Nowy sklep redcoon. Ciekawszy. Szybszy. Lepszy.


Clean kitchen - it is extremely important!
The author of the article is Thomas Galicki
Absolutely crucial to preparing healthy meals, it is spotlessly clean kitchen. Taking care of hygiene and cleanliness of food preparation where it is we do have a tremendous impact on our health.Let us not allow impunity for the proliferation of dangerous bacteria and fungi. Protect yourself and your family through illness and health, and let's enjoy delicious meals.This will be following a number of key principles which should keep in mind each of the ladies home.First - wash your hands! Before we take the food preparation should wash their hands thoroughly. Do not forget also that during the cooking. In particular, when we have contact with raw meat, fish or eggs.If the hands have even a small wound, it should be protected with a waterproof plaster.Open wounds can be absolutely no contact with food products.Further, what should we care, that the purity of our tools. All knives, cutlery, pots, bowls should be properly cleaned beforehand with liquid hot water and then thoroughly rinsed well. Always wash utensils after they have emptied directly to the dirt and the remnants of dishes did not have time to dry.Let's take care also for the purity of wipes, sponges and cloths, which we use in the kitchen. Bound material was a real habitat for germs, which also generate odors. After each use, rinse thoroughly and dry. Disposable cloths, such as their name indicates, after one use should be discarded. These reusable best work in the washing machine at a temperature of at least 60 degrees C. Do not use the same cloth for wiping hands and dishes!Absolutely all the fruits and vegetables before cutting them, rinse thoroughly under running water. The stores are also available for special measures designed specifically for washing fruits and vegetables. Their use gives us a hundred percent sure that we got rid of all pollutants and pesticides.Note on the chopping board! Kupujmy boards only durable materials that are not so easily cut. The cracks because it accumulates the most harmful bacteria. Best to have two boards in the kitchen, one of which will be used for slicing meat, and another for other products. The best choice will be the board of plastic or glass. Boards should be very thoroughly washed, preferably with the use of baking soda and lemon juice. In this way, disinfect its surface.Besides, of course, remember to regularly clean up the kitchen (preferably immediately after graduating from cooking), and lifting garbage. Trash can, even though we keep in the bag, you should also wash.

Sernik bez sera Cheesecake without cheese

Sernik bez sera

Autorem artykułu jest wojanmir

Chciałbym zaprezentować placek, który wyglądem przypomina sernik chociaż wcale nim nie jest. Nie jest, bo zamiast masy serowej ma masę z wiórkami kokosowymi.
Czyż nie jest podobny do sernika?
Składniki:
Ciasto:
-2,5 szklanki mąki;
-0,5 szklanki cukru;
-2 łyżeczki proszku do pieczenia;
-4 żółtka jajek;
-kostka margaryny;

Masa:
-3 duże śmietany 18%;
-20 dag wiórków kokosowych;
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe;
-szklanka cukru;
-4 białka jajek;

Ciasto:
Najlepiej je wykonać na stolnicy w następujący sposób:
Wysypać na stolnicę  mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Dołożyć twardą margarynę (prosto z lodówki), posiekaną drobno nożem oraz żółtka jajek i całość zagnieść na jednolite ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie nierówne części: 0,25 całości ciasta należy owinąć folią i włożyć do zamrażarki celem szybkiego schlodzenia (na około 10-15 minut, musi być na tyle twarde po wyciągnieciu żeby je można było utrzeć na grubej tarce jarzynowej), pozostałe 0,75 wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę a następnie włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180st. Celcjusza.
Masa:
Białka jajek razem z 2 łyżeczkami cukru ubić na sztywną pianę. Następnie wlać śmietany, wsypać wiórki kokosowe, cukier oraz proszki budyniowe. Całość ostrożnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Następnie wyjąć z zamrażarki resztę ciasta i utrzeć je na grubej tarce jarzynowej. Następnie równomiernie posypać wierzch placka.
Całość wstawić jeszcze raz do piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
---
wojanmir
www.przepisykulinarne-wojanmir.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl Nowy sklep redcoon. Ciekawszy. Szybszy. Lepszy.

Cheesecake without cheese

The author of this article is wojanmir

I would like to present a cake that looks like cheesecake at all, although it is not. It is not, because instead of the curd has a mass of coconut.

ingredients:
dough:
-2.5 Cups flour;
-0.5 Cups of sugar;
-2 Teaspoons baking powder;
-4 Egg yolks;
-cube of margarine;
 
weight:
-3 Large cream 18%;
-20 Grams of desiccated coconut;
-2 Puddings, cream or vanilla;
-cup sugar;
-4 Egg whites;
 
dough:
Best be done on the pastry board as follows:
Pour the pastry board flour, sugar and baking powder and mix everything together. Makehard margarine (straight from the fridge), chopped finely with a knife and egg yolks andwhole knead the dough uniform. The resulting dough into two unequal parts: 0.25 Wrap thewhole cake with foil and put in the freezer to quickly cool (for about 10-15 minutes, it mustbe so hard, when extended to it could be until light and thick vegetable grater), other 0.75put on greased baking tray and grease then put into the oven and bake for 10 minutes at180st. Centigrade.
weight:
Egg whites with 2 teaspoons of sugar, whipped stiff. Then pour the cream, add grated coconut, sugar and pudding powders. The whole mix carefully (preferably with a wooden spoon).
The resulting mass podpieczony put on the bottom. Then remove from the freezer and the rest of the dough until light them on a thick vegetable grater. Then evenly sprinkle the top ofthe cake.
The entire insert again into the oven and bake about 50 minutes at 180 degrees Celsius.
 
I wish all the tasty