restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska- Lasagne bolognese. Italian Kitchen Lasagna Bolognese



Lasagne bolognese. 

Italian Kitchen Lasagna Bolognese



Czas przygotowania 1 godz. 15 minut.

Czas gotowania 2 godziny 45 minut.


porcja dla 8 osób.


Składniki:

2 łyżeczki oliwy,
6 drobno pokrojonych plastrów wędzonego boczku pancetta,
1 drobno posiekana duża cebula,
1 drobno pokrojona marchewka,
2 drobno posiekane łodygi selera naciowego,
1kg mielonej wołowiny,
150g drobno pokrojonych kurzych wątróbek,
2 szklanki mleka,
60g masła,
2 szklanki bulionu wołowego,
1 szklanka wytrawnego  czerwonego wina,
410g obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów z puszki,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki,
2 szklanki drobno startego parmezanu.

Makaron:

1 szklanka zwykłej mąki,
1/4 szklanki mąki semoliny,
2 jajka,
1 łyżka oliwy,
dodatkowo mąka semolina do posypania.

Biały sos;

125g masła,
3/4 szklanki zwykłej mąki,
1 1/4 gorącego mleka.


Sposób przygotowania:

W dużym garnku o grubym dnie  podgrzej oliwę i podsmaż pancettę,aż będzie chrupka.
Dodaj cebulę,marchewkę i seler,a gdy warzywa zmiękną włóż wołowinę, wątróbkę i gotuj ciągle mieszając do momentu aż wołowina zmieni kolor.
Następnie  dodaj mleko i masło i gotuj tak długo,aż połowa płynu wyparuje, dodaj wino ,bulion, pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 30 min.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj pietruszkę.

Makaron:

Z mąki,jajek i oliwy wyrób ciasto na makaron. Z ciasta uformuj kulę. Posyp stolnicę mąką i ugniataj ciasto przez 5 min, do momentu aż stanie się gładkie.

podziel je na kawałki i przepuść przez maszynkę do robienia makaronu,zaczynając od najszerszego ustawienia wałków,stopniowo zmniejszając ich rozstawienie.Makaron powinien mieć grubość 1mm i 10 cm szerokości.Potnij paski na dł. 35 cm.Gotuj makaron przez 1 min.wtedy powinien wypływać na powierzchnię.Po ugotowaniu zanurz makaron na chwilę w zimnej wodzie i osusz.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180-200 stopni.Blachę do pieczenia wysmaruj masłem,
na spodzie blachy do pieczenia rozsmaruj 1/2 szklanki białego sosu połóż na nim 2 kawałki makaronu i pokryj go ćwiartką mięsnego sosu i posyp serem.
Układaj na przemian jak wyżej ,aż będą 4 warstwy. Posyp parmezanem.

Zapiekaj lasagne przez ok. 40 min do momentu, aż pojawi się na niej chrupiąca skórka.
Przed podaniem zaczekaj 15 minut,będzie się ją lepiej kroiło.

Biały sos:

W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę,smaż mieszając,aż powstanie jednolita masa,dodawaj stopniowo mleko cały czas mieszając do momentu aż stanie się gęsty.

Dobra rada:

Sos boloński można podawać ze spaghetti.

Życzę smacznego.




Italian Kitchen Lasagna Bolognese

Preparation time 10 minutes.

Cooking time 10 minutes.

Serves 4 people.

Ingredients:


375g Orecchiette pasta,
60g butter
135g chopped pancetta bacon,
150g thinly sliced mushrooms
1 crushed garlic clove,
1 teaspoon ground black pepper;
300ml. cream,
1 / 2 cup finely grated Parmesan cheese.


Preparation:


Cook the pasta al dente in a pot without a cover and Drain.
Melt the butter in a frying pan and fry the pancetta for 5 minutes, stirring.
Add mushrooms and garlic, stir-fry 3 minutes.

Add pepper and cream and cook over low heat, uncovered, 5 minutes, until half thesauce evaporates.
Then add the cheese and cook for 2 minutes, until cheese is melted.
Spread the pasta on a platter and toss with sauce.

I wish you bon appétit.

kuchnia włoska - Penne puttanesca z grzybami Italian cuisine - Penne puttanesca mushroom




 Penne puttanesca z grzybami  

Italian cuisine - Penne puttanesca mushroom




Czas przygotowania 15 minut.

Czas gotowania 15 minut.

Porcja dla 4 osób.

Składniki:

1 łyżka oliwy,
1 duża cienko pokrojona cebula,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
6 grubo pokrojonych filetów anchois,
250g pokrojonych na ćwiartki grzybów,
1 cienko pokrojona mała papryczka chili,
2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
600g przecieru pomidorowego,
500g makaronu penne,
2/3 szklanki przekrojonych wzdłuż oliwek bez pestek,
1 łyżka opłukanych kaparów,
1/4 szklanki grubo posiekanej natki  pietruszki.


Sposób przygotowania:

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, dodaj filety anchois,grzyby i chili,wszystko gotuj przez 2 min ciągle mieszając.
Wlej wino i przecier pomidorowy.
Gotuj na małym ogniu przez 5 min. bez przykrycia,aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotuj makaron penne al dente ,odcedź i przełóż na półmisek.
Dodaj sos i wymieszaj.

Życzę smacznego.




Italian cuisine - Penne puttanesca mushroom

Preparation time 15 minutes.

Cooking time 15 minutes.

Serves 4 people.

Ingredients:

1 tablespoon olive oil
1 large thinly sliced onion
2 crushed garlic cloves
Coarsely chopped 6 anchovy fillets,
250g sliced mushrooms, quartered,
Thinly sliced 1 small hot chili pepper,
2 / 3 cup dry white wine
600g tomato puree,
500g penne pasta,
2 / 3 cup olive cut along pitted,
1 tablespoon rinsed capers,
1 / 4 cup coarsely chopped parsley.


Preparation:

In a saucepan heat the olive oil and sauté onions and garlic, add the anchovies, mushrooms and chili, all boil for 2 minutes stirring constantly.
Pour in wine and tomato puree.
Cook over low heat for 5 minutes. uncovered, until sauce thickens slightly.
Cook penne al dente, Drain and put on a plate.
Add sauce and mix.

I wish you bon appétit.

Kuchnia włoska- Fettuccine carbonara. Italian Cuisine-Fettuccine Carbonara.



Fettuccine carbonara.  

Italian Cuisine-Fettuccine Carbonara.



Czas przygotowania 10 minut.
Czas gotowania 10 minut.
Porcja dla 4 osób.

Składniki:

4 grubo pokrojone plastry bekonu,
375g makaronu fettuccine,
3 lekko wymieszane żółtka jaj,
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki drobno startego parmezanu,
2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Na patelni usmaż bekon na chrupiąco,Ugotuj makaron al dente i odcedź go na ogrzany półmisek.
Wymieszaj gorący makaron z żółtkami,śmietaną,serem i bekonem, posyp szczypiorkiem.

Dobra rada:

Zamiast parmezanu można użyć sera romano lub pepato,a bekon można zastąpić włoską szynką prosciutto.
szczypiorek można zastąpić liśćmi bazylii lub oregano.

Życzę smacznego.



Preparation time 10 minutes.
Cooking time 10 minutes.
Serves 4 people.

Ingredients:

Coarsely chopped 4 slices bacon,
375g fettuccine pasta,
3 egg yolks slightly mixed,
1 cup cream,
1 / 2 cup finely grated Parmesan
2 tablespoons coarsely chopped fresh chives.

Preparation:

In skillet fry bacon on chrupiąco, Cook the pasta al dente Drain and heated it on a platter.
Mix hot pasta with egg yolks, sour cream, cheese and bacon, sprinkle with chives.

Good advice:

Instead of parmesan cheese, can use Romano or pepato, and bacon can be replaced with Italian prosciutto ham.
Chives can be replaced with basil or oregano leaves.

I wish you bon appétit.


Kuchnia włoska -Spaghetti napoletana. Cuisine Italian-Spaghetti napoletana.




Spaghetti napoletana. Cuisine Italian-Spaghetti napoletana.



Czas przygotowania 10 minut.
Czas gotowania 45 minut. 
Porcja dla 2 osób.


Składniki:

2 puszki pomidorów( puszki  400g),

30g masła,
1 łyżka oliwy,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
250g makaronu spaghetii.
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Pomidory z puszki razem z zalewą przetrzyj przez sitko.
W dużym rondlu podgrzej masło i oliwę,dodaj czosnek i smaż przez 1 min. mieszając,
dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez 40min.do momentu ,aż sos przez parowanie zmniejszy swoją objętość o połowę,następnie dodaj bazylię i natkę pietruszki.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj makaron z sosem.

Życzę smacznego.




Cuisine Italian
Spaghetti napoletana.

Preparation time 10 minutes.
Cooking time 45 minutes.
Serves 2 people.


Ingredients:

2 cans tomatoes (400g cans)

30g butter
1 tablespoon olive oil
2 crushed garlic cloves
1 tablespoon chopped fresh basil
2 tablespoons chopped parsley,
250g spaghetti pasta.
2 tablespoons chopped fresh parsley

Method of execution:

Tinned tomatoes with the marinade, wipe the filter.
In a large saucepan heat the butter and olive oil, add garlic and stir-fry for 1 minute.stirring,
Add tomatoes and cook over low heat for 40min.do until the sauce reduces byevaporation to half its volume, then add the basil and parsley.
Cook the pasta al dente, drain and mix pasta with sauce.

I wish you bon appétit.


Kuchnia włoska - Caprese Italian Cuisine - Caprese




Caprese Italian Cuisine - Caprese


Czas przygotowania 15 minut.
Porcja dla 4 osób.


Składniki:

3 pokrojone pomidory,
5 cienkich plasterków sera bocconcini,
2łyżki oliwy,
1/3 szklanki świeżych liści bazylii.

Sposób przygotowania:

Na półmisku układaj na przemian pomidory i ser,a następnie skrop oliwą i posyp bazylią,
dopraw solą i pieprzem według uznania.

Dobra rada:

Do zrobienia caprese można użyć małych pomidorków koktailowych nadziewając ich na szpatułki do szaszłyków na przemian z serem i liśćmi bazylii.

Życzę smacznego.




Italian Cuisine - Caprese

Preparation time 15 minutes.
Serves 4 people.


Ingredients:

3 chopped tomatoes,
5 thin slices of cheese Bocconcini,
2 tablespoons olive oil
1 / 3 cup fresh basil leaves.

Preparation:

Arrange on a plate alternating tomato and cheese, then drizzle with olive oil and sprinkle with basil,
season with salt and pepper to taste.

Good advice:

Caprese to do, you can use small cherry tomatoes to the filling with the spatula to theskewers alternately with cheese and basil leaves.

I wish you bon appétit.