Makaron do lasagne
Czas przygotowania 1 godz. 15 minut.
Czas gotowania 2 godziny 45 minut.
porcja dla 8 osób.
Składniki:
1 szklanka zwykłej mąki,
1/4 szklanki mąki semoliny,
2 jajka,
1 łyżka oliwy,
dodatkowo mąka semolina do posypania.
Sposób przygotowania:
Z mąki,jajek i oliwy wyrób ciasto na makaron. Z ciasta uformuj kulę. Posyp stolnicę mąką i ugniataj ciasto przez 5 min, do momentu aż stanie się gładkie.
podziel je na kawałki i przepuść przez maszynkę do robienia makaronu,zaczynając od najszerszego ustawienia wałków,stopniowo zmniejszając ich rozstawienie.Makaron powinien mieć grubość 1mm i 10 cm szerokości.Potnij paski na dł. 35 cm.Gotuj makaron przez 1 min.wtedy powinien wypływać na powierzchnię.Po ugotowaniu zanurz makaron na chwilę w zimnej wodzie i osusz.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180-200 stopni.Blachę do pieczenia wysmaruj masłem,
na spodzie blachy do pieczenia rozsmaruj 1/2 szklanki białego sosu połóż na nim 2 kawałki makaronu i pokryj go ćwiartką mięsnego sosu i posyp serem.
Układaj na przemian jak wyżej ,aż będą 4 warstwy. Posyp parmezanem.
Zapiekaj lasagne przez ok. 40 min do momentu, aż pojawi się na niej chrupiąca skórka.
Przed podaniem zaczekaj 15 minut,będzie się ją lepiej kroiło.
No comments:
Post a Comment