Ciasto na włoską pizzę
Składniki:
3/4 szklanki ciepłej wody,
11/2 łyżeczki suchych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
2 szklanki zwykłej mąki,
1łyżeczka soli,
1/3 szklanki oliwy,
Sposób przygotowania:
W małym naczyniu zmieszaj drożdże, cukier i wodę,przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10min. aż drożdże się spienią.
W dużej misce połącz mąkę i sól,dodaj drożdże, połowę oliwy i wymieszaj na miękką masę,następnie zagniataj na lekko oprószonym mąką blacie ok.5 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przełóż
ciasto do natłuszczonej miski ,przykryj i poczekaj,aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220stopni.
Wyrób ciasto na oprószonym blacie,aż będzie gładkie, podziel je na pól i rozwałkuj placki o srednicy 30cm.
Jeden placek połóż na lekko naoliwionej blaszce do pieczenia,na ciasto ułóż wcześniej przygotowany farsz i przykryj drugim plackiem,sklej, dociskając krawędzie.
Piecz bez przykrycia ok. 15min. aż się lekko zrumieni.
Odstaw pizzę na 10min. następnie pokrój na trójkąty.
Podawaj z sałatką z rukoli i parmezanem.
No comments:
Post a Comment