restaurant_750x200

Tuesday, October 16, 2012

Ciasto na włoską pizzę



Ciasto na włoską pizzę

Składniki:

3/4 szklanki ciepłej wody,
11/2 łyżeczki suchych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
 2 szklanki zwykłej mąki,
1łyżeczka soli,
1/3 szklanki oliwy,



Sposób przygotowania:

W małym naczyniu zmieszaj drożdże, cukier i wodę,przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10min. aż drożdże się spienią.
W dużej misce połącz mąkę i sól,dodaj drożdże, połowę oliwy i wymieszaj na miękką masę,następnie zagniataj na lekko oprószonym mąką blacie ok.5 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przełóż
ciasto do natłuszczonej miski ,przykryj i poczekaj,aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220stopni.
Wyrób ciasto na oprószonym blacie,aż będzie gładkie, podziel je na pól i rozwałkuj placki o srednicy 30cm.



Jeden placek połóż na lekko naoliwionej blaszce do pieczenia,na ciasto ułóż wcześniej przygotowany farsz i przykryj drugim plackiem,sklej, dociskając krawędzie.
Piecz bez przykrycia ok. 15min. aż się lekko zrumieni.
Odstaw pizzę na 10min. następnie pokrój na trójkąty.
Podawaj z sałatką z rukoli i parmezanem.

Smacznego

No comments:

Post a Comment