Ryż z ananasem na ostro
Połączenie orzechów, owoców i korzennych przypraw nadaje potrawie egzotyczny smak Bliskiego Wschodu
czas przygotowania 15 min
gotowanie 30 min
6 porcji
Składniki:
350g ryżu
kilka słupków szafranu
5 łyżek ciepłego mleka
75g masła
cebula
1 łyżka utartego imbiru
2 łyżki kminku
1 łyżka nasion kolendry
1/4 łyżki mielonego pierzu
2,5 cm laski cynamonu
10 strączków kardamonu
szczypta soli
300g odsączonych kawałków ananasa
100g bakalii
mogą być migdały, orzechy nerkowce czy pistacje
Sposób przygotowania:
Ryż namocz w zimnej wodzie przez około 30 minut.
Szafran namocz w mleku na 5 minut
Masło roztopić na patelni, włożyć cebulę, imbir i smażyć, aż cebula będzie miękka
Następnie dodać kminek, kolędre, pieprz, cynamon, strączki kardamonu i smażyć 2 min
Wsypać ryż zalać wodą i gotować 6 min cały czas mieszając
Ryż zalać mlekiem z dodatkiem szafranu i gotować aż ryż całkowicie wchłonie wodę
Wymieszać ryż z ananasem i orzechami
przełożyć na półmisek i gotowe
Smacznego
No comments:
Post a Comment