Duszone warzywa na patelni
Jest to doskonały dodatek do dań rybnych lub kurczaka z grilla
czas przygotowania 20 min
duszenie 10 min
4 porcje
Składniki:
100g brokułów
100g zielonego groszku
100g szparagów
2 pary
2 cukinie
1 papryczka chili
1 łyżka mąki kukurydzianej
300 ml wywaru z warzyw
1 łyżka sosu hoisin
1 papryka
Sposób wykonania:
Warzywa pokroić w słupki dowolnej długości.
Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić w krążki.
Wymieszać mąkę kukurydziana z dwoma łyżkami bulionu.
Resztę bulionu wlać na patelnie i zagotować 2 minuty w wysokiej temperaturze. Wrzucić na patelnię warzywa i gotować jeszcze 2 minuty.
Dodać sos hoisin i mąkę kukurydzianą.
Gotować jeszcze minute aż warzywa będą ciepłe ale nadal chrupiące.
Można podawać z białym winem Muscadet albo Frascati.
Smacznego
No comments:
Post a Comment