restaurant_750x200

Wednesday, January 30, 2013

Duszone warzywa na patelni

Duszone warzywa na patelni

Jest to doskonały dodatek do dań rybnych lub kurczaka z grilla

czas przygotowania 20 min
duszenie 10 min
4 porcje

Składniki:

100g brokułów
100g zielonego groszku
100g szparagów
2 pary
2 cukinie
1 papryczka chili
1 łyżka mąki kukurydzianej
300 ml wywaru z warzyw
1 łyżka sosu hoisin
1 papryka

Sposób wykonania:

Warzywa pokroić w słupki dowolnej długości.
Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić w krążki.

Wymieszać mąkę kukurydziana z dwoma łyżkami bulionu.
Resztę bulionu wlać na patelnie i zagotować 2 minuty w wysokiej temperaturze. Wrzucić na patelnię warzywa i gotować jeszcze 2 minuty.

Dodać sos hoisin i mąkę kukurydzianą.
Gotować jeszcze minute aż warzywa będą ciepłe ale nadal chrupiące.

Można podawać z białym winem Muscadet albo Frascati.


Smacznego

No comments:

Post a Comment