restaurant_750x200

Sunday, May 29, 2011

Polędwiczki w sosie borowikowym Tenderloin in mushroom sauce





Polędwiczki w sosie borowikowym


 czas przygotowania 40 min
porcja dla 2 osób
danie główne


Składniki;
1 polędwiczka wieprzowa
1 śmietana
suszone lub świeże borowiki
sól
pieprz
olej do smażenia
cebulka
papryka słodka
odrobina mąki


Sposób przygotowania:


Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry i ubić palcami.


Posolić z obu stron, oprószyć mąką i smażyć chwilę na dużym ogniu aż się przyrumienią. 


Grzyby suszone namoczyć we wrzątku na 20 minut, a surowe dokładnie umyć.
Pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzana patelnie z dodatkiem tłuszczu i delikatnie poddusić. 
Dodać na patelnie śmietanę, dusić na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.


Położyć polędwiczki na talerzu zalać sosem borowikowym i gotowe.
Smacznego


Tenderloin in mushroom sauce

  preparation time 40 minutes
portion for 2 people
main course

Ingredients;
1 pork tenderloin
A cream
dried or fresh mushrooms
salt
pepper
oil for frying
bulb
sweet peppers
a little flour

Preparation:

Riblets washed, cut into slices and beat with your fingers.

Season with salt on both sides, sprinkle with flour and fry briefly over high heat until it isbrowning.

Soak dried mushrooms in boiling water for 20 minutes, and thoroughly wash raw.
Cut into slices, put the hot pan with the fat and gently stew.
Add cream to pan, simmer over low heat and wait until thickened, season with salt andpepper.

Place tenderloin on a plate and pour mushroom sauce ready.
Bon appetite

Węgorz morski w sosie terijaki z sezamem Sea eel sauce with sesame terijaki




 Węgorz morski w sosie terijaki z sezamem

czas przygotowania 30 min
czas marynowania 12 godzin
danie główne
porcja dla 2 osób


Składniki:
opakowanie ryżu balsamico
opakowanie mini marchewek
płat węgorza morskiego
sos terijaki
łyska sezamu
sól pierz
syrop klonowy lub miód
1 łyżka masła
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:


płat węgorza pokroić na dwa równe kawałki
umyć i osuszyć,
przygotować sos zmieszany z syropu klonowego i sosu terijaki tak by cała ryba była nasączona
włożyć do woreczka, może być taki do mrożenia 
i pozostawić na około 12 godzin


Ugotować ryż na sypko, bez dodatku soli, należy pamiętać żeby przed gotowaniem ryż wypłukać pod bieżącą wodą.


Ugotować mini marchewki na lekko twardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła.


Na rozgrzana z oliwa patelnię wrzucamy marynowanego węgorza morskiego. Dolewamy na patelnię po 25 ml syropu klonowego lub miodu i 25 ml sosu terijaki.
Smażymy aż do złotego koloru i gotowe.
Usypujemy kupkę z ryżu na środku talerza kładziemy na nią kawałek węgorza posypujemy sezamem i dokładamy marcheweczki.
Smacznego


Sea eel sauce with sesame terijaki

preparation time 30 minutes
12 hours marinating time
main course
portion for 2 people


Ingredients:
pack rice balsamic
pack of mini carrots
piece of sea eel
terijaki sauce
coot sesame
salt wash
maple syrup or honey
1 tablespoon butter
olive oil

Preparation:

piece of eel and cut into two equal pieces
Wash and dry,
Prepare sauce mixed with maple syrup and sauce terijaki order whole fish was soaked
inserted into the bag, it can be to freeze the
and leave for about 12 hours

Boil the rice in sypko, no added salt, remember to rinse before cooking the rice under running water.

Cook the mini carrots on a lightly boiled in salted water with a tablespoon butter.

On the hot pan with olive oil marinated eel thrown into the sea. Pour into the pan with 25ml maple syrup or honey and 25 ml terijaki sauce.
Fry until golden brown and done.
Usypujemy pile of rice in the middle of the plate is put on it a piece of eel sprinkle withsesame seeds and we make carrot.
Bon appetite

Sajgonki wegetariańskie Vegetarian spring rolls with rice cakes






Sajgonki wegetariańskie z ciasta ryżowego


czas przygotowania 30 min
czas gotowania 5 min
porcja 12 szt dla 4 osób


Składniki:
Sajgonki
2 suszone grzyby mun
150g tofu
12 szt ciasta ryżowego
150 g kapusty pekińskiej
1 cebula 
1 łyżka prażonej cebulki
1 marchewka
1 torebka białego ryżu


Sos
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wino białe wytrawne
1 łyżka oleju z pestek dyni
4 krople tobasco


Sposób przygotowania:
Grzybu zalej wrzątkiem w miseczce i pozostaw na 20 min następnie odcedzić i pokroić w drobne kawałeczki. Tofu pokrój na 12 kawałeczków i wymieszaj je z sosem sojowym.


Ugotuj ryż bez używania soli, pamiętajmy, że ryż przed gotowaniem należy dokładnie spłukać bieżącą wodą, aż będzie prawie przezroczysty . 
Posiekaj drobno kapustę, marchewkę i cebulę.


Wrzuć do miski ugotowany ryż, marchewkę, pokrojone drobno grzyby, kapustę lekko sparzoną i cebule.
Wszystko dokładnie wymieszać.


Do małej miseczki wlej sos sojowy, wino, olej i parę kropli tabasco.
Dokładnie wymieszaj i sos gotowy.


 Wyjmij delikatnie arkusz papieru ryżowego, każdy osobno włóż na chwilę do ciepłej wody, dzięki temu stanie się miękki. Połóż arkusz na desce lub talerzu i osusz papierowym ręcznikiem.  Na płatki ryżowe połóż na środku tofu, następnie łyżkę farszu, złóż z jednej strony a następnie zwiń w rulonik.


Gotuj na parze około 5 min.
Jeżeli nie masz urządzenia parowego możesz użyć woka, nalać do niego wody a na górze położyć sajgonki lub zwykłego garnka z wodą i sitka.


Po ugotowaniu połóż na talerzu podawaj z sosem i prażoną cebulką.


Smacznego...


Vegetarian spring rolls with rice cakes 



preparation time 30 minutes 5 minutes cooking time serving of 12 pieces for 4 people
Ingredients: Spring rolls 2 dried mushrooms mun 150g tofu 12 pieces of rice cakes 150 g Chinese cabbage 1 onion 1 tablespoon roasted onions 1 carrot 1 bag of white rice
Sauce 1 tablespoon soy sauce 1 tablespoon Chinese rice wine or dry white wine 1 tablespoon pumpkin seed oil 4 drops Tobasco
Preparation: Pour boiling water Grzybu in a bowl and leave for 20 minutes then drain and cut into small pieces. Tofu cut into 12 pieces and mix them with soy sauce.
Cook the rice without the use of salt, remember that the rice before cooking, rinse thoroughly with running water until it is almost transparent. Finely chop the cabbage, carrots and onions.
Put the cooked rice into a bowl, carrot, finely diced mushrooms, lightly blanched cabbage and onions. Everything thoroughly.
To a small bowl pour the soy sauce, wine, oil, and a few drops of Tabasco. Mix thoroughly and sauce ready.


 
Remove gently with a sheet of rice paper, each one separately for a while to put the hot water, thanks to a soft state. Lay the sheet on a board or plate and dry with paper towels. Put on the rice flakes in the middle of the tofu, then spoon the stuffing, fold one side and then fold in SCROLL.
Cook steaming about 5 minutes. If you do not have a steam machine you can use a wok, pour it into the water and lay on top of an ordinary spring rolls or pot with water and filter.
When cooked, place on plate with sauce and serve with roasted onions.
Enjoy your meal. 

GOW GEE smażone Fried dumplings Gow gee GOW GEE fried






GOW GEE smażone


czas przygotowania 40 min
czas smażenia 10 min
porcja około 40 szt


Składniki:
Pierogi
5 suszonych grzybów mun
250 g wieprzowiny
1 cebula
1 łyżka cherry
1 ząbek czosnku
1 łyżka imbiru
1 50 g kapusty pekińskiej
40 kółek z ciasta gow gee
1 jajko
olej roślinny


Sos
2 łyżeczki sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego
1/2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wrzątkiem w miseczce i pozostawić na 20 min.
Mięso zmielić a cebule drobno posiekać. Zmiażdżyć czosnek.
Kapustę poszatkować i lekko roztrzepać jajko.


Do małej miseczki wsyp chili, łyżkę sosu sojowego, wino łyżkę wody i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i sos gotowy.


Do miski włożyć mięso, cebule,czosnek, pokrojone w plasterki grzyby,imbir,sherry i kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać.


Na każde kółeczko ciasta gow gee włóż po łyżeczce nadzienia. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i złóż na pół lekko ugniatając następnie złącz rogi formując pierożki. Smaż na głębokim tłuszczu aż się zarumienią, odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem i gotowe.
Podawaj z sosem chili.


Smacznego...


Fried dumplings Gow gee GOW GEE fried 
preparation time 40 minutes cooking time 10 minutes portion of about 40 pc
Ingredients: Dumplings 5 dried mushrooms mun 250 g pork 1 onion 1 tablespoon cherry 1 clove garlic One tablespoon ginger 1 50 g of Chinese cabbage 40 circles of dough gow gee 1 egg vegetable oil
Sauce 2 teaspoons chili sauce 1 tablespoon soy sauce 1 tablespoon rice wine or dry white 1 / 2 teaspoon sugar
Preparation: Mushrooms in a bowl, pour boiling water and leave for 20 minutes. Minced meat and finely chop the onions. Crush garlic. Shred the cabbage and gently fluff the egg.
Pour into a small bowl of chilli, a spoonful of soy sauce, wine, water and a spoonful of sugar. All sauce and mix thoroughly prepared.
Into a bowl put the meat, onions, garlic, sliced mushrooms, ginger, sherry and cabbage.Everything thoroughly.
On each circle of dough gow gee add the teaspoon of the filling. Moisten the edges beaten egg and make a half joints then gently kneading the corners forming dumplings.Fry in deep fat until golden, drain excess fat with paper towel and you're done. Serve with chili sauce. Bon appetite

Rożki filo z krewetkami i serem mascarpone Macaroni filo with shrimp and mascarpone cheese





Rożki filo z krewetkami i serem mascarpone

czas przygotowania około godziny
porcja dla 2 osób
przystawka na ciepło i na zimno


najlepiej podawać z sosem terijaki

Składniki:
4 płatki ciasta filo
ser mascarpone
4 duże krewetki
sól 
pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Sparzyć krewetki wrzątkiem.
Przemielić wraz z serem na gładką masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Rozłożyć płatek ciasta filo, umieścić na nim farsz i zawijać aż do utworzenia rożka.
Smażyć na gorącym tłuszczu do złotego koloru.
Zdjąć z patelni odsączyć nadmiar tłuszczu w papierowym ręczniku.
Podawać z sosem Tzatziki.

Smacznego.



Macaroni filo with shrimp and mascarpone cheese

about an hour preparation time
portion for 2 people
snap to heat and cold

best to serve with sauce terijaki

Ingredients:
4 flakes of filo pastry
mascarpone cheese
4 large prawns
salt
pepper
oil for frying

Preparation:
Blanch shrimp in boiling water.
Grind together with the cheese until smooth.
Season to taste with salt and pepper.
  Spread the petals of filo pastry, place the stuffing and wrap them up to create a cone.
Fry in hot oil until golden brown.
Remove from pan to drain off excess fat with paper towel.
Serve with Tzatziki sauce.

Enjoy your meal.