restaurant_750x200

Sunday, September 11, 2011

Jak przygotować bakłażana i uniknąć jego goryczy.




Jak uniknąć goryczy bakłażanów?

Gdy tylko ich skóra stanie się jędrna i błyszcząca zrywamy bakłażany, gdy zbyt długo pozostaną one na krzaku staną się gorzkie. Bakłażany smakują najlepiej jak zostaną przekrojone wzdłuż, posolone, położone przeciętym w dól na siatkowej półeczce, żeby straciły trochę soku i obeschły, dzięki temu stracą trochę soku i nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia i stracą gorycz.

How to avoid bitter eggplant?
As soon as their skin will be firm and shiny eggplants roar when they remain too long in the bush will become bitter. Eggplant will taste best lengthwise along, salted, laid downon the cut mesh shelf, to lose a little juice and obeschły, thanks to lose a little juice and will not be absorbed during frying fat and lose their bitterness.

290811 Image Banner 750 x 200

Sunday, July 31, 2011

Gęsina na św. Marcina SLOW FOOD POLSKA


Gęsina na św. Marcina





W czasie trwania akcji „Gęsina na św. Marcina” zobowiązaliśmy każdego z Szefów Kuchni do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów, które w listopadzie zeszłego roku były serwowane w ich restauracjach, a teraz z dumą zebraliśmy je w tej książce i z radością udostępniamy wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. Dla większości z Państwa będzie to spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić. Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można gąskę z gąskami (te drugie to grzyby), confit z gęsich żołądków, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych.
Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań. Gęsina to nie tylko zdrowe i bezpieczne mięso, to rarytas wśród europejskich smaków. Kujawsko-Pomorskie posiada na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką. I jak podkreśla marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, Piotr Całbecki – jest stolicą polskiej hodowli gęsi. Niestety, nasza tradycja spożywania gęsiego mięsa w dniu świętego Marcina stopniowo zanika. Wierzymy jednak, że ogólnopolska akcja promocyjna województwa szybko to zmieni. A spożywanie gęsiny w dniu Narodowego Święta Niepodległości powróci na dobre do polskiej tradycji.
Niektórym z Państwa przypadną do gustu wątróbki gęsie delikatnie podsmażone na oliwie, po wcześniejszej, krótkiej marynacie. Pyszna jest też gęś pieczona, nafaszerowana skórkami z jabłek – w samej skórce jest więcej jabłkowego aromatu niż w samych jabłkach, które ja zapiekam w karmelu oddzielnie i serwuję z gęsiną. W przypadku pieczonej gęsi warto jednak pamiętać, że przy odgrzewaniu, będzie stawać się coraz twardsza, więc najlepiej zjadać ją całą prosto po wyjęciu z gęsiarki czy brytfanny. Świetnie smakuje też gęsina duszona w kapuście kiszonej. Ale o tym wszystkim dużo lepiej i ciekawiej opowiadają przepisy naszych Szefów Kuchni. W sumie jest ich 48, a każdy inny i wyjątkowy.

Przyprawy do każdej potrawy ANNA POPIS-WITKOWSKA


Przyprawy do każdej potrawy

ANNA POPIS-WITKOWSKA



Wypróbuj nowe, oryginalne oraz tradycyjne
i sprawdzone smaki w Twojej kuchni, aby zadziwić swoich gości

Tylko dla miłośników dobrej kuchni: Zanim dowiesz się, jak wykorzystać najróżniejsze przyprawy do przyrządzania smakowitych i niezwykle aromatycznych potraw, wyobraź sobie taką sytuację:
...w mieszkaniu roznosi się niesłychanie pobudzający apetyt zapach, a domownicy co chwila dopytują się Ciebie, co tak smakowicie pachnie? Ty z uśmiechem zadowolenia kończysz przygotowywać posiłek. Po chwili wszyscy domownicy siedzą przy stole, zajadają ze smakiem, a pochwałom nie ma końca... A wszystko to jedynie dzięki umiejętnemu dodaniu starannie dobranej przyprawy, która potrafi przekształcić zwykły obiad w iście orientalne danie...
Niewątpliwie na co dzień wykorzystujesz takie znane przyprawy jak pieprz, sól, majeranek, bazylia, curry, ale czy słyszałaś na przykład o alpinii, fenkule, kurkumie, kaparach i czy wiesz jak je wykorzystać do urozmaicenia przygotowywanych przez Ciebie potraw?
Już za chwilę będziesz mogła zapoznać się z opisem 40 ziół wraz z właściwościami, zastosowaniem, krótką historią i pochodzeniem. Przede wszystkim jednak możesz poznać sekrety niezwykle aromatycznej i taniej kuchni, oraz specjalne propozycje mieszanek przyprawowych wraz z przykładami przepisów na potrawy, przy których przyrządzaniu można wykorzystać proponowane przyprawy.
Publikacja, o której mowa, "Przyprawy do każdej potrawy", została przygotowana w postaci elektronicznej (PDF), dzięki której możesz bez problemu przeszukiwać jej treść w poszukiwaniu odpowiedniej przyprawy, wydrukować sobie interesujący Cię aktualnie przepis/opis przyprawy, powiesić go na lodówce i wygodnie z niego korzystać, nie denerwując się zamykającą się tradycyjną książką.

Przez żołądek do serca...?

To powiedzenie z pewnością nie jest Ci obce. A czy chciałabyś dowiedzieć się, jak je urzeczywistnić? Nie od dziś wiadomo, że niektóre przyprawy są silnymi afrodyzjakami. Teraz także i Ty możesz się dowiedzieć, jak wykorzystywać te przyprawy podczas przyrządzania dań, tak aby posiłek poza właściwościami odżywczymi miał także właściwości... miłosne!
Chcesz wzbudzić uczucie, albo rozbudzić na nowo pożądanie, które już trochę przygasło? Nic trudnego... wykorzystaj do tego przyprawy :-)

Zobacz czego jeszcze możesz się dowiedzieć dzięki publikacji elektronicznej "Przyprawy do każdej potrawy"?
  • Posiądziesz nową wiedzę zarówno o znanych Ci już przyprawach, jak i o takich, o których nawet jeszcze nie słyszałaś, a Twoja rodzina jeszcze chętniej będzie zasiadała do stołu.
  • Dzięki egzotycznym dodatkom odkryjesz na nowo znane Ci od lat potrawy. Szczypta odpowiednio dodanej przyprawy zamieni zwykły schabowy w orientalny przysmak.
  • Staniesz się jeszcze bardziej kreatywna w kuchni. Docenią to znajomi, którzy wpadną na kawę i dadzą się skusić na nową wersję szarlotki lub smakowitą sałatkę, zawierającą nietypowe i oryginalne przyprawy.
  • Co najważniejsze - to wszystko jest możliwe, bez nadszarpywania Twojej kieszeni. Przyprawy są tanie i powszechnie dostępne. Trzeba tylko wiedzieć, jak je wykorzystać!
Dzięki publikacji "Przyprawy do każdej potrawy" możesz odkryć radość z gotowania, przyprawiania i... jedzenia. Czy nie uważasz, że warto byłoby wprowadzić pewne urozmaicenia do Twojej kuchni? Czas zaskoczyć wszystkich. Nie krępuj się... wypełnij poniższy formularz i... WYKORZYSTAJ przyprawy do granic możliwości :-)

Kuchnia weganki LIDIA SZADKOWSKA


Kuchnia weganki






W jaki sposób możesz łatwo zmienić  tradycyjne potrawy na wegańskie?

Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się utraty 
swoich ulubionych potraw?

Jest na to sposób...
Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpenie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne?
Jak się poczujesz, gdy zmieniając swoją dietę na zdrowszą będziesz mieć nie tylko satysfakcję z życia zgodnie z naturą, ale i radość z odkrywania bogactwa możliwości, jakie masz przechodząc na weganizm?
Książka „Kuchnia weganki” jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw - w wariancie bez mięsa... Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat.
"Niechętnie rezygnuje się ze swych ulubionych dań i przyzwyczajeń smakowych. Sama miałam z tym problem, więc starałam się tak przyrządzać potrawy, by smakiem i wyglądem nie odbiegały od tradycyjnych. Na początku wydawało się to trudne, ale… tylko się wydawało." - pisze w swoim ebooku Lidia Aleksandra Szadkowska.

Już za chwilę dowiesz się między innymi:

  • Co i jak powinniśmy jadać?
  • Dlaczego mleko i jego przetwory nie służą zdrowiu?
  • O zamiennikach mleka i mięsa
  • Jak skomponować przyprawy służące zdrowiu?
  • Czego możesz użyć zamiast jajka?
  • Jakie stosować zioła przyprawowe?
Poza tym, poznasz sposoby przyrządzania ogromnej ilości wegańskich potraw:
  • Surówki np. z cykorii, selera, włoszczyzny, kalafiora i pomidorów, kapusty pekińskiej, kiszonych ogórków, papryki, a także surówki z roślin dzikich
  • Coś do pieczywa zamiast wędlin, masła i nabiału np. „masło” czosnkowe, pasta z kaszy jaglanej, pasta z ryżu i zielonego groszku, pasztet z kaszy gryczanej, pasztet pieczarkowy, pasta orzechowo-kakaowa, „smalec” wg przepisu Grażyny, majonez z ryżu, pasta - „serek topiony”
  • Zupy np. kartoflanka, zalewajka, biały barszcz, czerwony barszcz, krupnik, kapuśniak z kiszonej kapusty, zupa z kiszonych ogórków, zupa jarzynowa, rosół jarski, grochówka, zupa cebulowa
  • Drugie dania np. gołąbki, bigos jarski lub z kostką sojową, fasolka „po bretońsku”, ciasto naleśnikowe, krokiety, pierogi, kasza jaglana z brokułami
  • Sosy np. do spaghetti, pomidorowy, z grzybów, jarzynowy, dyniowo-pomidorowy, cebulowy
  • Dodatki do ziemniaków, kasz i makaronów np. gulasz z cukinii lub kabaczka, por do drugiego dania, marchewka z groszkiem, kotleciki jarskie, leczo, szaszłyki, szparagi „z wody”
  • Dania specjalne np. „ryba” po grecku, bukiet jarzynowo-owocowy, melon z owocami w majonezie, kisiel chlebowy, bakłażan z pieczarkami
  • Wegańskie ciasta i desery np. makowiec, ciasto pomarańczowe, szarlotka, ciasto pieczone na patyku, ciasteczka słone, lody
  • Napoje np. kwas buraczany jako napój, mleko orzechowe, mleko z konopi, napoje owocowo-orzechowe

MOŻESZ wybrać weganizm!

Nie musimy poddawać się ogólnemu schematowi życia. Tylko od nas zależy, jak się odżywiamy. Mamy możliwość korzystania z takich produktów, które nam służą i nie zatruwają powoli naszego organizmu. A zmieniając sposób żywienia nie ryzykujemy ani głodem, ani własnym zdrowiem. Przeciwnie. Nie musimy również skazywać na śmierć żadnego zwierzęcia, by nie być głodnym ani ilościowo, ani też jakościowo.

Gotowanie jest proste GRZEGORZ OSTROWSKI





Gotowanie jest proste




Kto jeszcze chciałby nauczyć się gotować 
szybko, prosto i niezwykle smacznie?

Daj mi 5 minut, a pokażę Ci, jak wykorzystując sprawdzone przepisy:
  • nigdy więcej nie popełniać błędów w kuchni;
  • skończyć z brakiem pomysłów kulinarnych;
  • urozmaicić jadłospis o potrawy proste, szybkie i smaczne. 
Pomyśl: co dałoby Ci korzystanie tylko ze sprawdzonych przepisów, zawierających wszystkie niezbędne informacje "krok po kroku" do ich wykonania? Co byś powiedział na przepisy kulinarne, do których składniki masz prawie zawsze w lodówce, a mimo to potrawy z nich wykonane są niecodzienne i tryskają aromatem i zachwycają swoją fantazją każdego, kto je spróbuje?
Tak, to prawda, że:
  • gotowanie jest sztuką, w której i Ty staniesz się mistrzem lub mistrzynią, i nawet najbardziej dotąd skomplikowane potrawy nie będą stanowić dla Ciebie żadnego problemu;
  • można przyrządzić tysiące różnych dań w czasie nie dłuższym niż kilkanaście minut. I Ty je będziesz przygotowywać.
(tylko nie mów swoim gościom, którzy będą nimi zachwyceni, że tylko tyle czasu Cię kosztowały!)
Grzegorz OstrowskiGrzegorz Ostrowski, autor tego praktycznego poradnika, ma już na swoim koncie 3 książki kulinarne oraz publikacje w wielu czasopismach i gazetach (między innymi: "Życie Warszawy", "Dziennik Bałtycki", "Gazeta Poznańska", "Głos Szczeciński", "Dziennik Łódzki", "Głos Pomorza").
Występował w TVN Style oraz rozgłośniach radiowych. Jego pasja oraz styl cieszy się dużą popularnością wśród wielu miłośników gotowania.
Od 5 lat prowadzi prawdopodobnie najlepszy, internetowy serwis kulinarny, znajdujący się pod adresem www.MniamMniam.pl

Czy masz ochotę zrobić wrażenie swoimi daniami na gościach i bliskich, wprawiając ich w zachwyt? Chcesz słuchać pochwał i szczerych słów uznania?

Jedyne, czego potrzebujesz to sprawdzone przepisy kulinarne i praktyczne porady, które zagwarantują odpowiedni efekt w kuchni. Potrzebujesz pomysłów na dania Carbonaraszybkie i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim sprawdzone i gwarantujące efekt za każdym razem.
Nieważne, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym kucharzem, na pewno chcesz, żeby Twoje gotowanie robiło na innych duże wrażenie. Możliwe, że masz dziesiątki książek kucharskich i kupujesz pisma z przepisami, skoro gotowanie jest dla Ciebie tak ważne...
Na pewno zdarzyło Ci się, że przepisy kulinarne znajdujące się w książkach nie spełniły Twoich oczekiwań - były zbyt skomplikowane, zawierały trudno dostępne składniki, ich przygotowanie trwało za długo lub były po prostu za bardzo udziwnione.
To publikacja dla nowoczesnych osób, które szybko chcą się nauczyć gotować efektowne i smakowite dania. Zawiera wszelkie podstawowe informacje, podane w prosty, jasny i przejrzysty sposób, koncentrując się na praktycznych aspektach gotowania, a znajdujące się w niej przepisy kulinarne są po prostu... wyborne.
Książka jest utrzymana w lekkim, pełnym humoru tonie. Bez zbędnej dydaktyki i teoretycznych informacji.

Poznaj zawsze aktualne i niezwykle proste w wykonaniu przepisy kulinarne, które zrobią niesamowite wrażenie na Twoich gościach.

Smażone warzywaPoradnik "Gotowanie jest proste!" zawiera przepisy kulinarne na potrawy aktualne i zawsze modne. Większość z czasem przygotowania nie dłuższym niż 20 minut, z powszechnie dostępnych składników. Potrawy głównie z małą ilością tłuszczu, natomiast z dużym udziałem warzyw, ryb i ziół. Każdy przepis wzbogacony o praktyczne informacje i propozycje jego modyfikacji i podania.
Obszerna część "Gotowanie jest proste!" to wyczerpujące opisy najważniejszych technik i sposobów gotowania. Sprawdzonych i niezawodnych. Gwarantujących sukces za każdym razem!


"Gotowanie jest proste!" trzeba mieć, bowiem dzięki niej na Twoim stole zagoszczą światowej sławy smakołyki, potrawy z kuchni tradycyjnej oraz pomysłowe kompozycje, które zawsze zrobią 
wrażenie na Tobie i Twoich gościach!"
W poradniku "Gotowanie jest proste!" znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat przepisu. Każdy przepis jest opatrzony informacjami o całkowitym czasie jego przygotowania, liczbie porcji i poziomie trudności oraz zawiera rekomendację jego podania. Każdy przepis zawiera wszystkie informacje "krok po kroku" wraz z przydatnymi poradami.

Dlaczego z poradnikiem "Gotowanie jest proste" gotowanie jest takie łatwe, a przygotowane potrawy takie smaczne?

  • Wszystkie ilości składników podane są w szklankach, łyżkach i garściach - nie potrzebujesz używać wagi, by ugotować pyszną potrawę.
  • Przepisy kulinarne są podzielone na czytelne kategorie, dzięki czemu odnalezienie interesującego przepisu jest proste i bardzo szybkie.
  • Wszystkie przepisy są oparte na powszechnie dostępnych produktach - zaś potrawy z nich powstałe są zupełnie niebanalne.
  • W odróżnieniu od innych wydawnictw dostępnych na rynku, w poradniku "Gotowanie jest proste!" nie znajdziesz żadnego "wydumanego" lub naprawdę banalnego przepisu. Tutaj są tylko pomysły na przepyszne dania, które zawsze się udają.
Jaką przewagę ma elektroniczna książka kulinarna nad tradycyjnymi? Możliwość WYSZUKIWANIA! Wystarczy, że wpiszesz składnik, jaki masz, np. "kurczak" i od razu wyszukiwane są przepisy wykorzystujące ten składnik. Później tylko wystarczy WYDRUKOWAĆ stronę z przepisem, przykleić na lodówkę i można gotować. Wygoda przede wszystkim!

Teraz i Ty możesz odkryć najsłynniejsze smaki świata...

Przepisy na dania światowej sławy zapewnią Ci smakową podróż po stołach całego świata. Nie musisz daleko wyjeżdżać lub płacić astronomicznych sum w restauracjach, by cieszyć się daniami, które zrobiły furorę na całym świecie. To specjalnie dobrany zbiór potraw, które łatwo wykonasz w swojej kuchni.

...a może wolisz tradycyjny smak "jak u Babci"?

Potrawy tradycyjnej kuchni domowej każdy lubi, każdy gotujący musi je znać. A Babcia nie zawsze jest "pod ręką". W"Gotowanie jest proste!" znajdziesz tradycyjne, polskie dania. Nie tylko smakują wybornie, ale także są naszą tradycją, którą należy podtrzymywać i raz na jakiś czas przygotować prawdziwie polski obiad niedzielny.

A może masz "smaka" na coś niebanalnego?

"Gotowanie jest proste!" znajdziesz też pomysły niebanalne, które rewelacyjnie urozmaicą Twoje posiłki. Dzięki Twoim modyfikacjom wyczarujesz z nich wiele dań, które pozostawią po sobie zawsze miłe wspomnienia.
Zobacz, jakie jeszcze tematy znajdziesz w "Gotowanie jest proste!":
  • Gotowanie zaczyna się od kupowania - na co warto zwracać kupując produkty spożywcze?
  • Przechowywanie - czyli krótka obsługa lodówki i szafek kuchennych.
  • Bez wyposażenia ani rusz, to po prostu trzeba mieć w kuchni - przegląd podstawowych rzeczy koniecznych w kuchni.
  • Żelazna porcja - niezbędne produkty w każdej kuchni - krótki przegląd.
  • Zioła - kwintesencja smaku - przegląd najpopularniejszych ziół, propozycje zastosowania.
  • Szybkie smażenie "stir fry" - pomysł na danie w kilka minut.
  • Pieczenie bardzo długie w niskiej temperaturze - jeszcze nigdy pieczone mięso nie było tak delikatne.
  • Pieczenie w soli - super efekt, zawsze robi wrażenie.
  • Grillowanie na dworze i w domu.
  • Peklowanie mięsa - domowy sposób na pyszne schaby i karkówki.
  • Ciasta i ciasteczka - to nie jest trudne, to jest słodkie i zniewalające.
  • Tabela miar i wag - koniec kłopotów z ważeniem! Wszystko zmierzysz za pomocą szklanki i łyżek.
"Gotowanie jest proste!" znajdziesz ponad setkę sprawdzonych przepisów oraz całe mnóstwo przydatnych informacji, które sprawią, iż każda potrawa uda Ci się zawsze, a jej przygotowanie nie zabierze dużo czasu.