restaurant_750x200

Sunday, July 31, 2011

Z czym to się (pi)je – ogólne zasady serwowania wina With what it is (pi) it - the general rules for serving wine


Z czym to się (pi)je – ogólne zasady serwowania wina

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Jak wygląda procedura kupowania wina w Twoim wykonaniu? Chodzisz między półkami szukając „czegoś dobrego” na wieczór, a potem myślisz o tym, co przygotować na kolację?
Jeśli tak, być może zastanawiasz się później, dlaczego drogi trunek smakował tak nieszczególnie.
Istnieją setki odmian i smaków wina, które zależą od rodzaju szczepów winogron, klimatu, ziemi, sposobu uprawy. By trunek w pełni odsłonił przed nami walory, koniecznie musimy jednak znać kilka podstawowych zasad dotyczących właściwego serwowania! Jeśli nie wiesz, co z czym i dlaczego - zapraszam do lektury.
Podawanie
Jeśli chodzi o serwowanie, istnieją cztery podstawowe zasady: wina białe podajemy przed czerwonymi, młode przed starszymi, wytrawne przed słodkimi, lekkie przed cięższymi. Logiczne, prawda? Trunki nalewamy do kieliszków z cienkiego szkła albo karafki. Podając wino trzeba pamiętać o trzymaniu butelki z prawej strony. Nie należy zasłaniać etykiety i dotykać kieliszka szyjką butelki. Istotna jest także wysokość: w przypadku win musujących nalewamy z 10 cm, przy białych z 5 cm, przy czerwonych – z wysokości 1 cm. Kieliszków nie wolno wypełniać całkowicie, gdyż wtedy trunek nie rozwinie się w pełni i nie będziemy mieli możliwości, by w pełni docenić jego aromatyczne i smakowe walory. W przypadku białego wina, optymalna ilość to połowa kieliszka, dla czerwonego – 1/3.
Dobór
Podawanie win jest kwestią poniekąd kulturową – zasady doboru do poszczególnych potraw zależą od tego, w jakim kraju przebywamy. Istnieją jednak pewne ogólne zasady. Jako aperitif świetnie sprawdzi się wermut, do przekąski najodpowiedniejsze będzie wino wytrawne (gorzkie, schłodzone do temperatury z przedziału 16 – 18°C). Dobór wina do dania głównego zależy... oczywiście od dania głównego. Jeśli jest to ryba, białe mięso, czy potrawa z jaj, idealnie sprawdzi się wino białe. Do ciemnego mięsa, tłustych serów i dań z grzybów - czerwone. Do deserów najlepiej podać wino słodkie lub musujące, do kawioru – szampana. Nie podajemy trunków do zup.
---
T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl






With what it is (pi) it - the general rules for serving wine
The author of the article is Thomas Galicki

What is the procedure of buying wine in your performance? You walk between the shelves looking for "something good" for the evening, and then think about what to prepare for dinner?If so, you may be wondering then why the expensive liquor tasted so terribly.There are hundreds of varieties and flavors of wine, which depend on the type of grape varieties, climate, soil, method of cultivation. To drink fully revealed to us qualities, but we sure know a few basic rules for proper serving! If you do not know what the what and why - I invite you to read.AdministrationWhen it comes to bowling, there are four basic principles: serve white wines before red, young against older, dry before sweet, light before heavier. Logical, right? Pour drinks into glasses with a thin glass or carafe. Giving wine to remember about keeping the bottle on the right. You should not obscure glass and touch the neck of the bottle. Also important is the height: in the case of sparkling wines pour of 10 cm, white with 5 cm, with red - from a height of 1 cm. Glasses do not fill completely, because then the drink will not develop fully, and we do not have the opportunity to fully appreciate its aroma and taste qualities. In the case of white wine, the optimal amount is half a glass for red - 1 / 3.SelectionAdministration of wine is a matter of cultural sense - the principle of selection of individual dishes depend on which country we spend. However, there are some general rules. As an aperitif vermouth is suited to the most appropriate snacks will be dry wine (bitter, chilled to a temperature in the range 16 - 18 ° C). The selection of wine for the main course depends on ... Of course the main course. If it's fish, white meat or egg dish, perfect to check the white wine. For dark meat, fatty cheese and dishes with mushroom - red. To give the best desserts or sweet sparkling wine, caviar - champagne. Do not give alcoholic beverages to soups.

Sunday, July 3, 2011

Wina portugalskie to nie tylko Porto Portuguese wines are not only Porto




Wina portugalskie to nie tylko Porto

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Portugalia – kraj stanowiący najdalej na zachód wysuniętą część Europy coraz częściej kojarzony jest z bardzo dobrym winem, a wieści na ten temat dotarły również do Polski, w której znajduje się już coraz więcej miłośników portugalskiego wina.
Najczęściej jednak nadal kojarzymy Portugalię z Porto. Skojarzenie to oczywiście nie jest błędne, Porto jest najbardziej znanym z portugalskich alkoholi. Nie można jednak nie wspomnieć o innych trunkach produkowanych w tym kraju. To co charakterystyczne dla Porto to jego wysoka, jak na wina, zawartość alkoholu wynosząca dwadzieścia procent. Z tego też powodu, miłośnikom winnych trunków, nie zawsze odpowiada smak Porto. W tej samej kategorii znajdzie się wino Madera. Właśnie ze względu na wysoki procent zaliczane są one do tak zwanych win wzmocnionych.
Poza tymi najbardziej kojarzonymi markami Portugalia oferuje całą gamę przeróżnych win. Portugalskie wino czerwone, białe różowe, a także zielone ma swoje wysokojakościowe okazy. Błędnym jest myślenie, że zielone wino charakteryzuje się takim właśnie kolorem, chodzi tu bowiem o fakt, iż jest to wino bardzo młode. Wina Portugalskie słyną z wieloletnich, tradycyjnych sposobów produkcji, charakterystycznych tylko dla tego regionu.
Nie każdy wie, że bardzo duża część terenów Portugalii zajmowana jest właśnie przez winnice. Aż trzydzieści trzy z Wyznaczonych Regionów Produkcji Wina pochwalić się może najwyższą jakością swoich wyrobów. Do tych najbardziej znanych należy na przykład Vihno Verde, w którym produkowane są owe najmłodsze wina – wina zielone. Są to białe wina, które powstają poprzez zmieszanie kilku odmian, o charakterystycznym lekkim i nieco kwaskowatym smaku. Regiony Porto i Douro słyną z produkcji Porto – wina czerwonego lub białego o słodkim smaku, dodatkowo wzmacniane brandy. Najdroższym Porto jest to czterdziestoletnie.
Kolejnym z regionów winiarskich jest Dao, które słynie z czerwonego wina o niezwykłym rubinowym kolorze oraz delikatnej konsystencji. Tajemnicą aromatu tego wina jest fakt dodawania w czasie produkcji niewielkiej ilości białych owoców.
Warto wiedzieć, że w Portugalii powoływane są specjalne komisje, kontrolujące jakość produkowanych win. Jest to na przykład Instytut Wina Porto czy Regionalna Komisja ds. Produkcji Wina Dao.
Jeszcze jednym z regionów, o których należy wspomnieć jest wyspa Madeira. Tu produkuje się wspomniane wcześniej, drugie ze względu na popularność, wino portugalskie Madera Malvasia. Charakteryzuje się ono niezwykłą achromatycznością i łagodnością, a dodatkowo jest winem bardzo słodkim.
---
T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl




Portuguese wines are not only Porto
The author of the article is Thomas Galicki

Portugal - a country which is furthest to the westernmost part of Europe more frequently is associated with a very good wine, and news about this trickle down to the Polish, which is already more and more lovers of Portuguese wine.Most, however, still associate Portugal with Porto. The combination of this course is not incorrect, Porto is Portugal's best known spirits. You can not, however, not to mention other drinks produced in this country. What is characteristic for Porto is their high as the wine, the alcohol content amounting to twenty percent. For this reason, lovers of wine spirits, does not always match the taste of Porto. In the same category will be Madeira wine. Precisely because of the high percentage of them are classified as so-called fortified wines.In addition to these brands the most kojarzonymi Portugal offers a wide range of diverse wines. Portuguese red wine, white, pink, and green has its own high-quality specimens.Erroneous to think that green wine is characterized by just such a color, it is because of the fact that this wine is very young. Portuguese wines are known for many years, traditional methods of production are specific to this region.Not everyone knows that a very large part of the occupied territories of Portugal is just the vineyards. As many as thirty three of the Designated Manufacturing Wine Regions can boast the highest quality of its products. Among the most famous is, for example Vihno Verde, which are produced in these youngest wine - wine green. These are white wines that are created by mixing several varieties, with a characteristic light and slightly sour taste. Porto and Douro regions are famous for the production of Porto - red or white wine with a sweet taste, additionally reinforced with brandy. Porto is the most expensive forty.Another is the Dao wine regions, which is famous for its red wine with an unusual and delicate ruby ​​color consistency. The secret of the aroma of this wine is that during the production of adding a small amount of white fruit.You should know that in Portugal there are special committees appointed, controlling the quality of our wines. It is, for example, Porto Wine Institute and the Regional Commission for Dao Wine Production.Still one of the regions, which should be mentioned is the island of Madeira. Here are produced previously mentioned, the second due to the popularity, the Portuguese Madeira Malvasia wine. It is characterized by unusual achromatycznością and gentleness, and in addition is a very sweet wine.

Nie białe, nie czerwone – wina różowe Not white, not red - rosé wines


Nie białe, nie czerwone – wina różowe

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Wina różowe mają równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Co mają do wyrzucenia, a co do wychwalania poszczególne z tych grup? Wśród przeciwników panuje przekonanie, że wino różowe jest gorszą wersją wina czerwonego.
Ważny jest tu przede wszystkim sposób produkcji. Faktem jest, że podczas wytwarzania wina różowego, ważne jest, aby do minimum skrócić czas maceracji oraz fermentacji, a także zmniejszyć okres samego leżakowania. Jednak nie oznacza to przecież, że przez to wino jest gorsze. Tu głos zabiorą zwolennicy, wychwalając lekkość i świeżość wina różowego, które idealnie nadaje się zarówno do różnych potraw, jak i do spożywania w postaci schłodzonej w upalne dni. Jego dużym walorem jest oczywiście także kolor, który w zależności od czasu kontaktu ze skórkami owoców może uzyskać wiele odcieni, które zachwycają przy swojej klarowności.
Obecnie wina różowe, mimo swojego niewdzięcznego mitu „wina niepełnego” są coraz lepszej jakości, a w Polsce już rok temu zapanowała swoista moda na właśnie ten rodzaj wina. Szczególnie chętnie pite latem, schłodzone, podawane do typowo letnich potraw, takich jak lekkie sałatki, frutti di mare, czy dań grillowanych.
Do najbardziej godnych polecenia win różowych, które obecnie dostępne są na Polski rynku, zaliczyć można między innymi francuskie wino Beaurevoir Tavel firmy M. Chapoutier. Pochodzi ono z bardzo znanej winnicy Doliny Rodanu. Wino to charakteryzuje się niezwykle bogatym aromatem. Wyczuwamy w nim palone migdały, suszone owoce, a także nutę pieprzu i aromatu kwiatowego. Z tej samej winnicy wywodzi się Tavel (Perrin&Fils), które jest równie dobre i mile zaskakujące w smaku. Warto wymienić, i koniecznie skosztować, jeszcze L’Espiegle (Paul Jabolet Ainé), Les Eglantiers (Laurent Charles Brotte) i Domaine de la Forcadiere (Domaine Maby).
Jeżeli chodzi o włoskie, czy hiszpańskie wina różowe, tu ich zdobycie w Polsce będzie o wiele trudniejsze. Z pewnością jednak, dobrym wyborem będzie wino Dievolino Rosato (Dievole). Dzięki sześciomiesięcznemu leżakowaniu, jego naturalny słodki smak zrównoważony jest subtelną goryczką. Kolejne włoskie wina godne polecenia to Ponte della Lama (Azienda Agricola Cefalicchio) z Puglii oraz pochodzące z Toskanii - Cipresseto oraz Rosa di Corte (Frescobaldi). Z pewnością ciekawostką dla wielu będzie fakt, iż Rosa di Corte leżakuje w beczkach ze stali nierdzewnej.
Bardzo popularnym w Polsce winem różowym jest Carlo Rossi, które dzięki świetnie poprowadzonej kampanii reklamowej, zyskało sobie wielu zwolenników jego smaku, ale także otworzyło się na innego rodzaju wina różowe.
---
T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





Not white, not red - rosé wines
The author of the article is Thomas Galicki

Rose wines have as many supporters and opponents. What do they have to discard and what to praise each of these groups? Among the opponents are convinced that rosé wine is the worse version of red wine.Important here is primarily a way of production. The fact is that during the production of rosé wine, it is important to shorten the time to a minimum the maceration and fermentation, and reduce the aging period. However, this does not mean yet that the wine is worse. Here, speakers include supporters, praising the lightness and freshness of rosé wine, which is ideally suited both to the various dishes, and to consume in the form of cold on hot days. Its big advantage is, of course, also the color that depending on the time of contact with the skins of the fruit may get a lot of shades, which delight in its clarity.Currently, rose wine, despite his ungrateful myth "wine incomplete" are getting better, and in Poland a year ago there was a peculiar fashion for just this type of wine.Especially happy drunk in the summer, chilled and served to the typical summer dishes, such as light salads, frutti di mare, or grilled dishes.The most commendable rosé wines, which are now available on the Polish market, could include, among others, the French wine company Beaurevoir M. Chapoutier Tavel.It comes from a very famous Rhone Valley vineyard. This wine has a very rich aroma.We sense in him roasted almonds, dried fruit, and a note of pepper and floral aroma.From the same vineyard comes Tavel (Perrin & Fils), which is equally good and acceptable in taste amazing. It should be mentioned, and be sure to enjoy, yet L'Espiegle (Paul Jabolet Ainé), Les Eglantiers (Laurent Charles Brotte) and Domaine de la Forcadiere (Domaine Maby).As for Italian, and Spanish rose wine, get them here in Poland will be much harder. But certainly, a good choice would be wine Dievolino Rosato (Dievole). Thanks sześciomiesięcznemu maturing, its natural sweetness is balanced with subtle bitterness. Another Italian wines worth recommending is the Ponte della Lama (Azienda Agricola Cefalicchio) from Puglia, and from Tuscany - Cipresseto and Rosa di Corte (Frescobaldi). Certainly a curiosity for many will be the fact that Rosa di Corte aged in barrels made of stainless steel.Very popular in Poland, pink wine is Carlo Rossi, which thanks to well-drawn campaign, gained himself many fans of his taste, but also opened to other types of rose wine.

Przechowywanie żywności w okresie letnim Storing food in the summer


Przechowywanie żywności w okresie letnim

Autorem artykułu jest Irena Zobniów


Wysoka temperatura w okresie letnim sprawia, iż produkty spożywcze szybciej ulegają zepsuciu, jeśli nie zapewnimy im odpowiednich warunków do przechowywania. Warto zatem wiedzieć, w jakiej temperaturze powinniśmy trzymać naszą żywność, aby zachowała on jak najdłużej świeżość nawet w upalne dni.
Należy pamiętać, iż optymalna temperatura wewnątrz lodówki powinna wynosić ok. 8 stopni na najwyższej półce, 5 stopni w przypadku środkowej półki oraz ok. 2 stopni w najniższej części urządzenia. Na półce górnej powinny zatem znaleźć się takie produkty, jak przetwory w słoikach oraz produkty i przetwory mleczne, jak mleko, jogurty, kefiry. Półki znajdujące się poniżej , czyli cześć środkowa lodówki, służy do przechowywania produktów, które szybko ulegają zepsuciu. Takimi produktami są np. biały ser, wędliny oraz sporządzone przez nas dania, np. zupy, mięsa itp. Najniższa półka przeznaczona jest dla takich produktów, jak mięsa, wędliny, czy ryby. Z kolei w szufladach znajdujących się na samym dnie lodówki powinniśmy przechowywać owoce i warzywa, dla których odpowiednia temperatura to ok. 10 stopni. Na drzwiczkach lodówki przechowujemy natomiast różnego rodzaju słoiczki z musztardą, majonezem, olej, czy soki.
Zamrażanie
Warto również pamiętać o możliwości zamrażania produktów i potraw, dzięki czemu możemy opóźnić proces ich psucia. Najczęściej w zamrażarce przechowujemy warzywa i owoce sezonowe, mięsa i ryby oraz gotowe produkty garmażeryjne po wstępnej obróbce termicznej. Produkty te mogą być przechowywane w zamrażarce przez ok. 3-12 miesięcy, w  czasie którego nie stracą swojej jakości. Temperatura w domowej zamrażarce powinna być ustawiona na – 18 stopni, przy czym należy pamiętać, aby nie dopuścić do nagłego jej wzrostu np. w wyniku włożenia do komory gorącego produktu.
Czas przechowywania
Aby produkty zachowały swoją jakość, oprócz odpowiedniej temperatury w lodówce, powinniśmy wiedzieć, jak długo dany produkt może być w niej przechowywany. Przykładowo mięso trzymane w temperaturze 0-2 stopni zachowa swoją świeżość przez 2 tygodnie, natomiast w przypadku ryb im niższa temperatura tym dłużej zachowają świeżość. W temperaturze ok. 3 stopni ryba zaczyna się psuć po 5 dniach. Mleko w kartonie ulega zepsuciu po 3 daniach od otwarcia kartonu, natomiast rozpakowane żółte sery nie nadają się do spożycia po 6 dniach.
Czystość w lodówce
Aby lodówka jak najlepiej spełniała swoją funkcję, należy dbać o jej czystość. Przynajmniej raz w miesiącu należy opróżnić jej wnętrze, a następnie dokładnie przemyć półki i ścianki wodą z detergentem usuwając w ten sposób resztki przylegającego jedzenia oraz zapobiegając w ten sposób rozwijaniu się pleśni.
Mimo regularnego dbania o lodówkę oraz przestrzegania zaleceń producenta, może dojść do awarii naszego sprzętu. Wówczas należy szybko zareagować wzywając serwis urządzeń chłodniczych, gdyż nagły skok temperatury może spowodować zepsucie się przechowywanych produktów. Jest to niezwykle ważne w przypadku lodówek wyposażonych w zamrażarkę, gdyż w momencie podwyższenia temperatury produkty ulegną rozmrożeniu nie nadają się do ponownego zamrożenia.
---
Irena Zobniów
serwis-agd.wroclaw.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





Storing food in the summer
The author of this article is Irena Zobniów

High temperatures in summer, makes food products more rapidly deteriorate if it does not provide the proper conditions for storage. It is worth to know what temperature should we keep our food to retain it as long as fresh even on hot days.Please note that the optimum temperature inside the refrigerator should be about 8 degrees on the top shelf, 5 degrees for the middle shelf and the approximately 2 degrees in the lowest part of the device. On the top shelf should therefore be on products such as milk and products in jars and milk products, like milk, yogurt, kefir.Shelves below, the middle part of the refrigerator used to store products that rapidly deteriorate. Such products are eg cottage cheese, meats and prepared our meals, eg soups, meats, etc. The lowest shelf is designed for products such as meat, meat, or fish.In turn, in drawers located at the bottom of the refrigerator should keep fruits and vegetables, for which suitable temperature is about 10 degrees. On the refrigerator door and store various types of jars of mustard, mayonnaise, oil, or juice.FreezingIt should also be aware of the possibility of freezing and food products, so we can delay the process of decay. Frequently in the freezer store seasonal fruits and vegetables, meat and fish, and finished products delicatessen after initial heat treatment. These products can be stored in the freezer for about 3-12 months, during which they would not lose its quality. The temperature in the home freezer should be set to - 18 degrees, but keep in mind to avoid a sudden its growth eg by insertion into the chamber hot product.Storage timeTo retain its quality products, in addition to an adequate temperature in the refrigerator, you should know how long a product can be stored in it. For example, meat kept at a temperature of 0-2 degrees will retain its freshness for 2 weeks, while in the case of fish, the lower the temperature the longer the preserve freshness. At about 3 degrees the fish begin to deteriorate after 5 days. The milk carton is corrupt after 3 dishes from the opening of the carton, while the extracted yellow cheeses are not suitable for consumption after 6 days.Clean the refrigeratorTo best meet the fridge as its function, you must take care of her purity. At least once a month should be emptied of its interior, then thoroughly wash the shelves and walls with detergent and water, thus removing the remains of the adjacent food and thus preventing the growth of mold.Despite regular care for the fridge and observe the manufacturer's instructions, may cause a malfunction of our equipment. Then you need to react quickly calling service refrigeration equipment, since the temperature spike may cause spoilage of stored products. This is extremely important in the case of refrigerators equipped with a freezer, because when the products will raise the temperature of thawing are not suitable for re-freezing.

Co nieco na temat win What a little about wine



Co nieco na temat win

Autorem artykułu jest Beata Ł


Spożywanie wina w Polsce staje się coraz bardziej popularne. Mimo, iż uważa się nas za kraj 'wódki i piwa'. Powszechnie funkcjonuje bowiem przekonanie, chociażby w krajach śródziemnomorskich, iż Polska nigdy nie dorówna i nie przejmie tradycji spożywania tego trunku w pełni.

Historia wina sięga najstarszych dat z historii ludzkości ogólnie. Uprzednio chociażby bardzo dawne istniejące zapiski z Babilonu, bądź też zapiski egipskie obejmują elementy, wzmianki odnoszące się do wina, sposobów jego wytwarzania itd. Obecnie potwierdza się jednakże, iż pierwsze wina sporządzano na Środkowym Wschodzie oraz w Chinach, mniej więcej od trzech tys. lat przed Chrystusem.
Jednym z najbardziej popularnych rodzajów winogron pielęgnowanych za czasów faraonów w Egipcie była winorośl Kankomet, o której pojawiają się zapisy już w Biblii i mniema się, iż to ten ewidentnie rodzaj wina był stosowany w trakcie rytuału żydowskiego, a także rytuałów prowadzonych przez Chrześcijan. Mimo wzrostu popularności win, często doskwiera brak głównie nam Polakom, zasadniczej wiedzy na ich temat.
Naturalny dla każdego jest zazwyczaj fakt, iż wytwarzane są one z ekstraktu z winorośli, który w następnej kolejności uszlachetnia się na drodze procesu fermentacji. Kluczowy rozdział win włącza takie odmiany, jak: wina białe, wina czerwone, wina różowe. Te ponadto, jak rozumie się samo przez się, rozdzielają się na wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Bez wątpienia zróżnicowany typ oferują wina z różnych krajów, np. wina węgierskie, czy francuskie. Wina te posiadają najczęściej od ośmiu do czternastu procent alk. Są również wina musujące, to znaczy popularny szampan, a także tak zwane wina wzmacniane, do których dodaje się silniejszy trunek w celu zatrzymania procesu fermentacji.
Nieraz można zastać powszechnie funkcjonujące przekonania, że picie wina daje dużo leczniczych korzyści. Nie jest to jednakże bezapelacyjnie dowiedzione. Ciekawostką może być tutaj jednak tzw „francuski paradoks”.
---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





What a little about wine
The author of this article is Beata Ł

Wine consumption in Poland is becoming increasingly popular. Although considered to us as a country "of vodka and beer." Because the belief is widely supported, even in Mediterranean countries that Poland will never match the tradition and do not take this drink consumption in full.
The history of wine dates back to the oldest dates from the history of mankind in general. Previously, even very old existing records from Babylon, or the Egyptian writings include elements, references relating to wine, its production methods, etc. Currently, however, confirmed that the first wines were made in the Middle East and China, about three thousand. years before Christ.One of the most popular types of grapes cultivated at the time of the pharaohs in Egypt were Kankomet vine, of which there are records already in the Bible and thinks that it is clearly the type of wine was used during the Jewish ritual, and rituals conducted by Christians. Despite the increasing popularity of wine, often plagued by lack of mainly us Poles, basic knowledge about them.Natural for each is usually the fact that they are produced from an extract of the vine, which elevates the next road on the fermentation process. A key part of wines includes such varieties as the white wines, red wines, rose wine. These, moreover, as understood by itself, separate into sweet wines, semi-sweet, semi-dry and dry. Without a doubt, offer a varied type of wine from different countries, such as Hungarian wine, or French. These wines are usually from eight to fourteen percent alc are the sparkling wines, champagne that is popular, and so-called fortified wines, to which is added to a stronger drink to stop the fermentation process.Sometimes you can find well-functioning belief that drinking wine gives a lot of medicinal benefits. This is not, however, decisively demonstrated. Interestingly, however, may be here called "French paradox".