restaurant_750x200

Friday, March 18, 2011

Sałatka z dzikim ryżem Wild rice salad



Sałatka z dzikim ryżem

czas przygotowania 30 minut
porcja na 4 osoby

Składniki:
200 g ryżu
1 seler naciowy
2 marchewki
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
garść orzechów włoskich
3 łyżki śmietany
1 cytryna
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól
pieprz


Sposób przygotowania:
Ryż starannie wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na wrzącą wodę gotować bez soli 30 minut.


Seler naciowy umyć i pokroić w wąskie paski. Marchewkę oskrobać i również pokroić w paseczki. 


Warzywa lekko blanszować na patelni 3 minuty. 


Do miski włożyć ryż, warzywa i posiekane orzechy.


Zmieszać śmietanę z jogurtem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać dodać posiekany koperek i szczypiorek.


Polać zawartość miski odstawić w chłodne miejsce.


Można podawać z grzankami z serem.


Smacznego








Wild rice salad

preparation time 30 minutes
serving for 4 people

Ingredients:
200 g rice
1 celery
2 carrots
300 ml plain yogurt
2 tablespoons mayonnaise
a handful of walnuts
3 tablespoons cream
1 lemon
bunch of dill
bunch chives
salt
pepper
 

Preparation:
Thoroughly rinse the rice under running water, throw in boiling water to cook without
salt 30 minutes.

Celery washed and cut into narrow strips. Scrape the carrots and
cut into strips.

Blanching vegetables lightly in a pan for 3 minutes.

Insert to the bowl rice, vegetables and chopped nuts.

Mix sour cream with yogurt and lemon juice. Thoroughly mix the add
chopped dill and chives.

Pour the contents of the bowl aside in a cool place.

Can be served with croutons and cheese.

Bon appetite